Florentynki to małe ciasteczka migdałowe lub orzechowe. Jak sama nazwa wskazuje pochodzą z włoskiej Florencji. Pyszne, lekkie i chrupiące, nie zawierają mąki, ani tłuszczu. Możemy je wzbogacić dodatkiem bakalii lub kandyzowanych owoców, albo polewą czekoladową. To jest najprostsza wersja, którą możemy podać do schrupania z kawą lub herbatą, albo dodać do lodów lub innych deserów. Smaczne łakocie i niezwykle proste w przygotowaniu, wystarczy nie więcej niż pół godziny, żeby się nimi cieszyć, polecam gorąco 🙂
Przepis:
(na 12 sztuk)
130 gr płatków migdałów
1 białko dużego kurzego jajka
50 gr cukru pudru
1/2 łyżeczki cynamonu
W misce mieszamy dokładnie płatki migdałów, białko, cukier puder i cynamon, tak aby składniki były pokryte białkiem. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, który lekko smarujemy olejem, aby ciasteczka się nie przykleiły. Masę migdałową nakładamy łyżką na papier (1 łyżka masy na jedno ciasteczko). Spłaszczamy lekko i formujemy w okrągły kształt za pomocą silikonowej szpatułki lub widelca, który maczamy w zimnej wodzie, żeby masa się nie przyklejała. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy około 12 – 14 minut, aż brzegi zaczną się rumienić. Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy blachę na 5 – 10 minut, po czym przekładamy florentynki na talerz. Smacznego 🙂
nawet nie wiesz od ilu lat się za nie zabieram 😉 Zmotywowałaś mnie 🙂
To bardzo mi miło 🙂
M
Twoje florentynki wyglądają rewelacyjnie! Może się skuszę i przygotuję je na sobotnią imprezę!
Super, życzę fajnej imprezy 🙂
M
U mnie dzisiaj też ciasteczka ale inne 🙂
Twoich nie jadłam 🙂
Gorąco polecam :)m
wspaniałe florentynki, bardzo je lubię. piękne zdjęcia! pozdrawiam ciepło!
Dziękuję bardzo, pozdrawiam 🙂
M
Ale smakowitości u Ciebie!
Dziękuję, staram się, żeby było smacznie 🙂
M
Świetnie wyglądają:) Robiłam kiedyś ciasteczka o tej nazwie – było w nich dosłownie wszystko;) niestety, dla mnie okazały się za słodkie. Zdecydowanie bardziej podoba mi sie Twoja wersja:)
Bardzo mi miło, dziękuję serdecznie 🙂
M
Widziałam dziś przepis na te ciasteczka na innym blogu. Bardzo przyjemne ciasteczka 🙂
urocze ciasteczka 🙂
Dziękuję serdecznie 🙂
M
Chyba jeszcze nie jadłam takich ciasteczek, a wyglądają fantastycznie Przepis notuję.
Życzę smacznego 🙂
M
Nie jadłam jeszcze takich, ale wyglądają super! Muszę kiedyś zrobić 🙂
Polecam gorąco 🙂
M
muszę mamie pokazać ten przepis myślę że sie jej spodoba
Bardzo się cieszę, mam nadzieję, że tak 🙂
M
pyszność, uwielbiam!
Świetne urozmaicenie deserów 🙂
Pysznie wyglądają, chętnie zrobię takie ciasteczka 🙂
Do Florencji chciałabym pojechać. Może być z tymi ciachami 🙂 Lubię migdały, często je wykorzystuje w wypiekach 🙂
Życzę Ci tego, pozdrawiam 🙂
M
Ale fajne, muszę spróbować kiedyś:D
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Warto się skusić, pozdrawiam 🙂
M
Super przepis. Zapisuję i na pewno zrobię w wolniejsze popołudnie.
Bardzo się cieszę 🙂
M
Wyglądają jak anielskie skrzydła 🙂
Piękne porównanie 🙂
M
Idealne dla mnie bez mąki pszennej i nabiału 😀
Bardzo lekkie i smaczne, polecam 🙂
M
Pięknie e i bardzo apetycznie wyglądają 🙂
Pyszne ciasteczka 🙂 Podkradam do niedzielnej kawki 😀
Miłego chrupania 🙂
M
Bardzo je lubię, więc zgarniam przepis 🙂
Smacznego 🙂
M
Ojoj ale pyszności 🙂
Wyglądają rewelacyjnie! Koniecznie muszę wypróbować 🙂
Super, serdecznie polecam 🙂
M
Wyglądają bajecznie, muszę wypróbować ten przepis.
Bardzo mi miło 🙂
M
Ale muszą być super mega chrupiące <3
Dobrze, że mi przypomniałaś o tych ciasteczkach 🙂