Uwielbiam dania z makaronu, wychodzą zawsze smaczne i najczęściej gotowe w krótkim czasie. Jednak tym razem pośpiech nie jest wskazany, sos musi się dusić długo, aby uzyskać ten niepowtarzalny smak. Sofia Loren powiedziała, że nie ma jednego przepisu na spaghetti bolognese, a każda pani domu ma własne sekrety. Ja pozwoliłam sobie wzbogacić smak tego dania o grzyby suszone, które dodałam do sosu. Pyszny makaron, na który warto poczekać, gorąco polecam 🙂
Przepis:
(4 porcje)
350 gr makaronu spaghetti
1 łyżka oliwy
350 gr chudej mielonej wołowiny
1 marchewka pokrojona w drobną kostkę
1 łodyga selera naciowego drobno pokrojona
1 cebula pokrojona w drobną kostkę
2 ząbki czosnku drobno posiekane
50 gr wędzonego boczku (lub włoskiej pancetty) drobno pokrojonego
1 puszka pomidorów krojonych (400 gr)
125 ml czerwonego wytrawnego wina
2 łyżeczki oregano
2 łyżki przecieru pomidorowego
sól i pieprz
20 gr suszonych grzybów
Grzyby kruszymy na małe kawałki, zalewamy 3 łyżkami ciepłej wody i odstawiamy. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i smażymy na małym ogniu mieszając przez 3 minuty. Dodajemy czosnek, marchewkę, seler i boczek, smażymy mieszając przez 3 minuty. Dodajemy mięso i na dużym ogniu smażymy mieszając i rozgniatając widelcem grudki mięsa przez 3 minuty. Dodajemy pomidory, oregano, wino, grzyby, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy przez godzinę. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy, gotujemy przez 1 minutę, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z makaronem ugotowanym “al dente”, możemy posypać tartym parmezanem. Smacznego 🙂
Pyszne danie, jedno z moich ulubionych:)
No i w końcu przepis z warzywami 🙂 Brawo ! Pyszne 😉
Mniam makaron, w sam raz przepis dla mnie a ten wprost uwielbiam
Uwielbiammmmm:D
pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)
Pozdrawiam gorąco 🙂
M
Makaron z sosem pomidorowym, dobrze doprawionym UWIELBIAM!
To zachęcam do spróbowania tej wersji, ciekawa jest opinii 🙂
M
Niegdyś w kółko jadłam spaghetti, obecnie nie mogę na nie patrzeć 😀
Może po jakimś czasie znowu się skusisz, polecam serdecznie 🙂
M
Nie wiem czemu, ale nie przepadam za łączeniem makaronu z mięsem, dlatego ja zawsze wybieram dodatki do spaghetti bezmięsne. Za to moja rodzinka na pewno byłaby zadowolona z takiego obiadu 🙂
To fajnie, że lubicie makarony w różnych wersjach 🙂
M
Sprawdzone danie, które pojawia się chyba w każdym domu 🙂 Ja ostatnio odkryłam świat pełnoziarnistych makaronów i z takich korzystam.
Muszę spróbować z pełnoziarnistym makaronem, pozdrawiam 🙂
M
Robię wręcz identyczne, ale bez grzybków. Plus dodaję siekane pomidory. Taka pasta kojarzy mi się z wakacjami 🙂
Ja też często robię bez grzybów, ale ta wersja też jest pyszna, polecam 🙂
M
mogłabym jeść dzień dnia i pewnie by mi się nie znudził 😉
Taka jest kuchnia włoska, smakuje zawsze 🙂
M
Pycha, uwielbiam boloński 🙂
To fajnie, że trafiłam w Twoje smaki 🙂
M
u nas często gości bo córka uwielbia
Super, córka wie co dobre 🙂
M
Mój ulubiony ☺
Super, polecam serdecznie moją wersję 🙂
M
Moje jedno z ulubionych dań 🙂
Nie dziwię się, też bardzo lubię 🙂
M
Mniam…uwielbiam!
Super, bardzo mi miło 🙂
M
Mój Tato uwielbia makaron 😉
To tak jak ja, gorąco polecam 🙂
M
Klasyczne, ale za to bardzo smaczne danie 🙂
Klasyka zawsze smaczna, polecam 🙂
M
Takie spagetti bardzo chętnie bym zjadła a z dodatkiem grzybów to już w szczególności
Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂
M
Mój ulubiony pomysł na makaron 🙂
Przepyszne połączenie <3
Dla mnie to obiad idealny 🙂
Nowa szata graficzna bardzo ładna <3
Serdecznie pozdrawiam 🙂
Dziękuję za tak miłe słowa 🙂
M
Na pewno pięknie pachnie – tyyyle aromatów 🙂 Nie ma innej opcji! To danie musi być pyszne! 🙂
Dziękuję, gorąco polecam 🙂
M
Uwielbiam! 🙂
My też bardzo lubimy takie dania makaronowe 🙂
Ulubione danie mojego męża