FRANCUSKA KLASYCZNA PRZEKĄSKA “VOL-AU-VENT”

Bardzo lubię ciasto francuskie, bo można wyczarować mnóstwo wspaniałych potraw. Jedną z nich jest klasyczna francuska przekąska “vol-au-vent”, czyli lot z wiatrem. Nazwa oddaje charakter tego dania, które jest rzeczywiście bardzo lekkie i ulotne. Chociaż historia jego powstania sięga daleko w przeszłość, to nadal pozostaje bardzo popularne i efektowne. Po upieczeniu krążków z ciasta francuskiego powstają małe, bardzo delikatne naczynka, które mogą kryć w sobie dowolne nadzienie, np. z kurczaka, grzybów, czy słodkiego kremu. Moja wersja zawiera delikatny twarożek z wędzonym łososiem, nutką chrzanu i koperku. Ważne, aby ciasto francuskie nie było bardzo cienkie, bo wtedy nie urośnie odpowiednio i nie będzie ładnie wyglądać, najlepiej, aby miało grubość około 7 – 8 mm. Polecam gorąco 🙂

Przepis:
(na 3 sztuki)
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 roztrzepane jajko
(nadzienie)
1 twarożek kremowy, np. Turek (125 gr)
60 gr łososia wędzonego na ciepło
1 łyżka śmietany
2 łyżki posiekanego koperku
1 łyżeczka chrzanu

Ciasto francuskie składamy w poprzek i dociskamy, aby obie warstwy się skleiły, żeby uzyskać grubsze ciasto. Szklanką wycinamy 9 krążków (jeśli mamy większy płat ciasta, to możemy wyciąć 12 krążków). Na każde vol-au-vent potrzebne będą 3 krążki (jeden cały i dwa z dziurką w środku). Trzy krążki odkładamy w całości i smarujemy jajkiem, środek nakłuwamy widelcem. W pozostałych 6 krążkach małym kieliszkiem wycinamy środek. Na całym krążku układamy krążek z wyciętym środkiem, którego wierzch smakujemy jajkiem i na nim układamy jeszcze jeden krążek z wyciętym środkiem, smarujemy go jajkiem (ważne, aby ułożyć wszystkie trzy elementy równo). Posklejane krążki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Środki wycięte z 6 krążków możemy też posmarować jajkiem, posklejać i ułożyć do upieczenia, wtedy uzyskamy czapeczki do przykrycia środka. Pieczemy przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Wyjmujemy i czekamy kilka minut, aż trochę ostygną. Składniki nadzienia mieszamy dokładnie, delikatnie wypełniamy nim upieczone vol-au-vent, dekorujemy koperkiem lub przykrywamy upieczonymi czapeczkami i od razu podajemy. Smacznego 🙂

49 odpowiedzi do “FRANCUSKA KLASYCZNA PRZEKĄSKA “VOL-AU-VENT””

  1. Robię inne nadzienie. Gotuję pierś z kurczaka i kroje na kawałki. Na patelni rozpuszczam 2 łyżki masła, dodaję 2 łyżki mąki i wlewamy tyle rosołu[może być z kostki drobiowe jak nie mamy rosołu ] aby zrobił się gęsty sos. Dodaję kurczaka i kilka pieczarek pokrojonych w plajstr i lekko podsmażonych. Doprawić solą i pieprzem. Ten sos jem tez z frytkami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.