Bardzo lubię ciasto francuskie, bo można wyczarować mnóstwo wspaniałych potraw. Jedną z nich jest klasyczna francuska przekąska “vol-au-vent”, czyli lot z wiatrem. Nazwa oddaje charakter tego dania, które jest rzeczywiście bardzo lekkie i ulotne. Chociaż historia jego powstania sięga daleko w przeszłość, to nadal pozostaje bardzo popularne i efektowne. Po upieczeniu krążków z ciasta francuskiego powstają małe, bardzo delikatne naczynka, które mogą kryć w sobie dowolne nadzienie, np. z kurczaka, grzybów, czy słodkiego kremu. Moja wersja zawiera delikatny twarożek z wędzonym łososiem, nutką chrzanu i koperku. Ważne, aby ciasto francuskie nie było bardzo cienkie, bo wtedy nie urośnie odpowiednio i nie będzie ładnie wyglądać, najlepiej, aby miało grubość około 7 – 8 mm. Polecam gorąco 🙂
Przepis:
(na 3 sztuki)
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 roztrzepane jajko
(nadzienie)
1 twarożek kremowy, np. Turek (125 gr)
60 gr łososia wędzonego na ciepło
1 łyżka śmietany
2 łyżki posiekanego koperku
1 łyżeczka chrzanu
Ciasto francuskie składamy w poprzek i dociskamy, aby obie warstwy się skleiły, żeby uzyskać grubsze ciasto. Szklanką wycinamy 9 krążków (jeśli mamy większy płat ciasta, to możemy wyciąć 12 krążków). Na każde vol-au-vent potrzebne będą 3 krążki (jeden cały i dwa z dziurką w środku). Trzy krążki odkładamy w całości i smarujemy jajkiem, środek nakłuwamy widelcem. W pozostałych 6 krążkach małym kieliszkiem wycinamy środek. Na całym krążku układamy krążek z wyciętym środkiem, którego wierzch smakujemy jajkiem i na nim układamy jeszcze jeden krążek z wyciętym środkiem, smarujemy go jajkiem (ważne, aby ułożyć wszystkie trzy elementy równo). Posklejane krążki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Środki wycięte z 6 krążków możemy też posmarować jajkiem, posklejać i ułożyć do upieczenia, wtedy uzyskamy czapeczki do przykrycia środka. Pieczemy przez 15 – 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Wyjmujemy i czekamy kilka minut, aż trochę ostygną. Składniki nadzienia mieszamy dokładnie, delikatnie wypełniamy nim upieczone vol-au-vent, dekorujemy koperkiem lub przykrywamy upieczonymi czapeczkami i od razu podajemy. Smacznego 🙂
Wow, wygląda bardzo smacznie, nie jest też aż tak trudne w przygotowaniu. Chyba będzie to dobra propzycja na parapetówę, którą niedługo mam zamiar zrobić. Pozdrawiam
Dziękuję, życzę miłej parapetówki 🙂
M
wygląda elegancko ta potrawa, tak wystawnie
Świetna przekąska!
Wygląda ciekawie 🙂 A to co fajnie wygląda na pewno jest bardzo pyszne 🙂
Tak jest, zgadza się 🙂
M
jaka elegancka przekąska, mniam 🙂
Dziękuję bardzo serdecznie 🙂
M
Pyszna i elegancka przekąska 🙂
Ciekawie wygląda 😉
bardzo efektowna przekąska i można dowolnie kombinować z nadzieniem 🙂
Tak, można zrobić ulubione nadzienie 🙂
M
Nadzienie rewelacyjne i bardzo uniwersalne. Przekąska w sam raz na imprezę 🙂
Pyszna i łatwa do przygotowania przekąska 🙂
Bardzo ciekawe, na pewna wypróbuje już w sobotę.
Super, bardzo się cieszę 🙂
M
Wygląda bardzo elegancko, a składniki tylko zapraszają do jedzenia 😀 Mniam! <3
Dziękuję za miły komentarz 🙂
M
Robię inne nadzienie. Gotuję pierś z kurczaka i kroje na kawałki. Na patelni rozpuszczam 2 łyżki masła, dodaję 2 łyżki mąki i wlewamy tyle rosołu[może być z kostki drobiowe jak nie mamy rosołu ] aby zrobił się gęsty sos. Dodaję kurczaka i kilka pieczarek pokrojonych w plajstr i lekko podsmażonych. Doprawić solą i pieprzem. Ten sos jem tez z frytkami.
Na pewno pyszne, pozdrawiam 🙂
M
I to chrupiące ciasto 😀 Ale musi być pycha 🙂
Dziękuję, może się skusicie 🙂
M
Wygląda zjawiskowo, szkoda, że nie można posmakować na odległość 😉
Niestety, trzeba zrobić 🙂
M
Ale super to wygląda. Bardzo fajny pomysł ❤️
Dziękuję, gorąco polecam 🙂
M
strasznie elegancko się prezentuje, fajnie.
w sam raz na wizytę gości,
chętnie bym spróbowała.
pozdrawiam ciepło!
Polecam bardzo serdecznie 🙂
M
Wspaniale wygląda ta przekąska 🙂 Też bardzo lubię ciasto francuskie 🙂
Dziękuję bardzo 🙂
M
takie przekąski pięknie prezentują się na stole 🙂
O tak, warto się skusić 🙂
M
Zapiszę sobie ten przepis, muszę go wypróbować!
pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)
Super, pozdrawiam 🙂
M
I znów płaczę, że nie mogę tego zjeść. Tęsknie za ciastem francuskim. Pięknie się to prezentuje 🙂
Ostatnio widziałam o Auchan ciasto francuskie bez glutenu 🙂
M
Ja nie przepadam za ciastem francuskim, ale bez wątpienia da się z niego stworzyć wiele pysznych rzeczy 🙂
To ciasto daje całe mnóstwo możliwości, polecam 🙂
M
jak elegancko wygląda
Bardzo mi miło, dziękuję 🙂
M
Ale ciekawy pomysł:)
Dziękuję bardzo 🙂
M
Też uwielbiam ciasto francuskie za miliony możliwości jakie daje. Będę próbować i Twoich podpowiedzi 🙂
Mam nadzieję, że będą smakować 🙂
M
Pierwszy raz słyszę o takich “wieżyczkach” 😉 Fajnie, że można je dowolnie nadziać 🙂
Absolutnie fantastyczne przekąska 😀 Prezentuję się znakomicie i na pewno będzie królować na niejednej imprezie 😀
Bardzo mi się podoba ta przekąska! Nazwę słyszałam, ale nigdy nie jadłam 🙂
Dzięki za przepis, zrobię to na roczek dziecka
Ogromnie mi miło, życzę wszystkiego najlepszego )
M