Ogórkowa to klasyka w polskiej kuchni, przyznam się, że u mnie nie gości zbyt często, a jeśli już to właśnie w zimie. To jest wersja bardzo prosta, ale trochę inna niż tradycyjna, bo z mleczkiem kokosowym zamiast śmietany. Dzięki temu jest mniej kaloryczna, a smaczna tak samo. Ja używam mrożonej włoszczyzny pokrojonej w słupki, co przyspiesza jej przygotowanie, ale można też pokroić świeżą włoszczyznę. Gorąco polecam 🙂
Przepis:
1 łyżka oleju
1/2 opakowania mrożonej włoszczyzny w słupkach
1 ząbek czosnku drobno pokrojony
1 litr bulionu
3 duże ziemniaki
4 średnie kiszone ogórki (bez skóry, starte na tarce o dużych oczkach)
1 łyżeczka masła
1/2 szklanki płynu z kiszenia ogórków
1/2 szklanki mleczka kokosowego
W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy włoszczyznę oraz obrane i pokrojone w małą kostkę ziemniaki. Smażymy mieszając przez około 2 minuty, dodajemy czosnek, mieszamy, wlewamy bulion, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. W małym rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy ogórki, podlewamy 1/3 szklanki wody, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez 10 minut. Do garnka z zupą, dodajemy podduszone ogórki i płyn z ogórków, przykrywamy i gotujemy przez 5 minut. Dodajemy mleczko kokosowe, wcześniej wymieszamy z kilkoma łyżkami gorącej zupy, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Zupę możemy przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki lub koperku. Smacznego 🙂
Ja też w sumie rzadko jadam ogórkową, w sumie to nie wiem czemu. Zupa ta jest bardzo smaczna:) Fajny pomysł na dodatek mleczka kokosowego.
fajny musi mieć posmak od mleczka kokosowego 🙂
Lubię prawie wszystkie zupy. Ogórkowa znajduje się w czołówce rankingu. Ostatnio zabielam mlekiem a nie śmietaną, ale w wersji kokosowej jeszcze nie próbowałam.
Mleczko kokosowe dodaje fajnego smaczku:) A zupkę ogórkową uwielbiam
U mnie również ogórkową robi się sporadycznie. Chyba dlatego, że ja sama za nią nie przepadam.
Ps. Przefajna łyżka:)
Chodzi za mną ogórkowa już od dawna 🙂
Takiej jeszcze nie jadłam ☺
Takiej zupy to jeszcze nie jadłam, musi być pyszna 🙂
uwielbiam ogórkową! 🙂 ciekawy pomysł z tym mleczkiem kokosowym 🙂
Ja też od wczoraj myślę o zrobieniu zupy ogórkowej 🙂
My już teraz wszelkie zupy tylko mleczkiem kokosowym zabielamy 😀 Jest pysznie <3
fajna! jeszcze nie dodawałam mleka kokosowego do zupy ogórkowej. brzmi super !
Ogórkową z mlekiem kokosowym uwielbiam i w tym roku jadłam ją już kilka razy. Mleko kokosowe cudownie podkręca smak potraw 🙂
W takim wydaniu nigdy nie jadłam 🙂 wygląda ciekawie
Dziękuję bardzo serdecznie za wszystkie komentarze 🙂
M
Ale ciekawe połączenie smaków 🙂
Super pomysł 🙂
oo jaka fajne urozmaicenie ogórkowej