Po wszystkich przygotowaniach świąteczno-noworocznych i kulinarnych szaleństwach, mam ochotę na prosty deser, nie wymagający długiego stania w kuchni, ani pieczenia. Taka właśnie jest ta tarta, prosta do zrobienia, nie trzeba nawet odpalać piekarnika. Kruchy ciasteczkowy spód i jedwabiste nadzienie, a na wierzchu delikatna dekoracja. Łatwa, lekka, a jednocześnie wyrazista w smaku, słodka i kwaskowa jednocześnie. Polecam serdecznie 🙂
Przepis:
na formę o średnicy 20 cm
(spód)
200 gr herbatników petitki
100 gr masła stopionego
(krem limonkowy)
7 limonek
2 jajka
70 gramów cukru pudru
1 łyżka mąki pszennej
50 gramów masła
Herbatniki miksujemy na drobne okruchy (w malakserze), dodajemy masło i miksujemy na masę przypominającą mokry piasek. Przekładamy do tortownicy, wykładamy dociskając dno i brzeg na około 2 – 3 cm. Wkładamy do lodówki na godzinę. Z 2 limonek ścieramy skórkę, a ze wszystkich wyciskamy sok (powinno być go 100 ml). W rondlu z grubym dnem mieszamy wszystkie składniki kremu, z wyjątkiem masła, podgrzewamy na małym ogniu mieszając rózgą. Gdy pojawią bąbelki gotujemy jeszcze około pół minuty, zestawiamy z ognia, dodajemy masło i mieszamy energicznie, aż masło się rozpuści. Odstawiamy krem do ostygnięcia. Przekładamy na ciasteczkowy spód i wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny. Przed podaniem wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi i dekorujemy ozdobami z czekolady i suszoną żurawiną. Smacznego 🙂
Super ci wyszła 🙂 Pycha!
Wspaniała ☺
Bardzo lubię takie kwaśne smaki, chętnie bym się skusiła na kawałek 🙂
Ten krem limonkowy musi smakować obłędnie 🙂
Wygląda jakby została upieczona! Lubię kwaskowe kremy, więc szybko zniknęłaby.
musi być pyszna! kocham smak limonki:)
Oj, u mnie w domu taka tarta miałaby wzięcie:) Krem bardzo ciekawy. Sposób wykonania taki inny (przynajmniej dla mnie), jestem ciekawa jak smakuje.
Pyszna i łatwa do wykonania, tak lubię najbardziej 🙂
Wygląda fantastycznie:)
Ładna 🙂
Super orzeźwiająca po tych wszystkich ciężkich świątecznych ciastach 🙂
Mniam…wspaniała! Aż ślinka cieknie 😉
Ależ bym chętnie spróbowała tej tarty! Mmm 🙂
Fajny pomysł na tartę 🙂 spróbowałabym jej z wielką ochotą 🙂
mniamm zjadłabym kawalek
Mniam, ależ bym zjadała do wieczornej herbatki 🙂
Z chęcią zobaczyłabym jeszcze zdjęcie jak wygląda po przekrojeniu 🙂
Ojoj, jakie pyszności, muszę to koniecznie przerobić na wersję dla celiaków. Na hasło “limonka” dostaję ślinotoku 😉
Cudowna tarta! <3 Prezentuje się przeapetycznie <3 🙂
Musi mieć fajny odświeżający limonkowy smak 🙂
Jejjj!!! Cóż za pyszności!!! <3
Masz rację po wyczerpującym okresie świątecznym, u mnie również po urodzinach córki w styczniu już się nie chce szaleć w kuchni. Przepisy na proste desery to jest to
szybka i pyszna tarta 🙂
Bardzo serdecznie dziękuję za wszystkie komentarze 🙂 mam nadzieję, że się skusicie na tartę 🙂
M
Cudownie się prezentuje 🙂 Chętnie się poczęstuje kawałeczkiem 😀
Bardzo dobra. Wypróbowałam przepis. Polecam
Dziękuję bardzo, ogromnie się cieszę, że tarta smakowała 🙂
Pozdrawiam,
M