To nie jest trudne danie, ale trochę czasochłonne. Nie przygotujecie go w pół godziny, niemniej jednak naprawdę warto czekać, bo kaczka smakuje wybornie, jest bardzo miękka, soczysta i aromatyczna, z nutką tymianku i czosnku. Ma też fajnie przypieczoną skórkę i kwaskowe, rozpływające się kawałki jabłka. To danie idealne na bardziej uroczysty obiad z rodziną lub przyjaciółmi. Warto się skusić 🙂
Przepis:
1 mrożona kaczka w całości
1 – 2 jabłka (kwaśne i twarde)
1 główka czosnku
2 łyżki oleju
1,5 łyżeczki tymianku
1,5 łyżeczki majeranku
sól i pieprz
Mrożoną kaczkę (bez podrobów) najlepiej rozmrozić wkładając ją do lodówki na 24 godziny lub trzymając przez cały dzień w temperaturze pokojowej. Do dużego garnka wkładamy kaczkę i zalewamy solanką (w zimnej wodzie rozpuszczamy sól w proporcji 100 gr soli na 1 l wody), tak aby cała kaczka była przykryta. Odstawiamy na 30 min, w międzyczasie raz odwracamy kaczkę. Wylewamy wodę, kaczkę dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy olejem i przyprawami. Do środka kaczki wkładamy pokrojone na ćwiartki jabłka bez gniazd nasiennych. Kaczkę przekładamy na naczynia żaroodpornego grzbietem do góry, dodajemy przekrojoną w poprzek główkę czosnku. Piekarnik rozgrzewamy do 230˚C. Wkładamy naczynie z kaczką bez przykrycia do piekarnika i pieczemy 30 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180˚C, przykrywamy naczynie pokrywką i pieczemy przez 2 godziny, w połowie pieczenia przewracamy kaczkę na drugą stronę. Kaczkę podajemy od razu po upieczeniu. Smacznego 🙂
nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam kaczkę… ale mi się smaczek zrobił. Wspaniale wygląda!
Chętnie bym zjadła tej kaczki, wygląda mega apetycznie 🙂
Ale pyszny obiadek
Piekę od czasu do czasu. Zamiast tymianku i majeranku dodaję estragon. Kaczka z jabłkami jest pyszna:)
Robiłam kiedyś taką kaczkę. Bardzo smaczna jest 🙂
Uwielbiam kaczkę i aż czasem nie mogę uwierzyć, jak ktoś mówi, że mięso kaczki nie jest dobre;) Dla mnie jest fenomenalne, a jedyne dwie rzeczy, do których mogłabym się przyczepić są takie, że zawsze jest za mało;) i nie lubię takiego mięsa porcjować;) Ale ten smak… i ta skórka… mniam:)
dawno nie jadłam
U nas w rodzinie znalazło by się dużo chętnych na tą przypieczoną skórkę 😀
szaleję za kaczką:)
Kaczka to dla mnie wciąż wyzwanie. Może się w końcu odważę.
Na rodzinny obiad idealne danie. Ja kaczkę w całości piekę dość rzadko, częściej przygotowuję kacze filety.
Kaczka prezentuje się super, chętnie bym taką zjadła 🙂
Fajna kaczucha, z jabłkami smakuje rewelacyjnie 🙂
Dawno nie jadłam. Pyszny obiadek 🙂
Obiadek na bogato 🙂 Moi rodzice często w niedziele się zajadają tak podaną kaczką 🙂
Cudowny i bardzo smakowity obiadek <3 Palce lizać 🙂
Najlepszą kaczkę to przygotowuje mój teściu, faszerowaną, zawsze smakuje perfekcyjnie 🙂
Wspaniały obiad 🙂 Kaczki to dawno nie jadłam 🙂
woow !! ale pyszne danie
Mój brat lubi kaczkę 😉
Uwielbiam kaczuszkę, ale z lenistwa najczęściej robię same piersi 😉
Znakomita, a ta przypieczona skórka bardzo kusząca.
waooo wonderfull…! realy this dish is full of delicious darling thanks for sharing keep posting..
https://clicknorder.pk online shopping in lahore
Znakomicie wygląda ta kaczuszka 🙂
Kaczki nie umiem przyrządzić, ale myślę, że warto spróbowac
Dziękuję bardzo serdecznie za wszystkie opinie 🙂 kaczkę polecam gorąco 🙂
M