Do świąt pozostał miesiąc, zaczynam więc powoli planować i testować świąteczne potrawy. Oczywiście nie może wśród nich zabraknąć śledzi, zawsze staram się, aby było kilka rodzajów. Święta kojarzą się z korzennymi przyprawami, które możemy dodać nie tylko do wypieków, ale też do śledzi. To niebanalne, ale bardzo apetyczne połączenie, trzeba tylko uważać, żeby nie przesadzić z ilością przypraw. Polecam gorąco 🙂
Przepis:
500 gr solonych filetów śledziowych
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonych goździków
1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
2 łyżeczki cukru pudru
3 średnie cebule pokrojone w cienkie piórka
5 łyżek oleju
3 łyżki koncentratu pomidorowego
3 listki laurowe
8 suszonych śliwek
sól i pieprz
Filety śledziowe moczymy w zimnej wodzie przez około 2 – 3 godziny (zależy od tego jak bardzo są słone), zmieniając 2 – 3 razy wodę. Wyjmujemy, dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym i układamy w misce. Cukier, cynamon, goździki, ziele angielskie i imbir dokładanie mieszamy i posypujemy śledzie z obu stron, przykrywamy folią i wkładamy na noc do lodówki. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, lekko solimy, smażymy mieszając przez około 5 minut, dodajemy koncentrat pomidorowy, liście laurowe, smażymy mieszając przez około minutę, dodajemy śliwki pokrojone w cienkie plasterki, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy, odkładamy do ostygnięcia. Wyjmujemy śledzie, kromy na kawałki. W słoju lub innym szklanym naczyniu układamy warstwami śledzie i przygotowaną cebulę, lekko dociskając. Zakręcamy słoik, wstawiamy do lodówki na 2 – 3 dni. Smacznego 🙂
mój tata zjadłby z przyjemnością 😉
Miło mi to słyszeć 🙂
M
Taki inny śledź… śledź w innym wydaniu 🙂
Warto się skusić, polecam 🙂
M
u mnie dziś śledzik na śniadanie
Pyszności 🙂
M
Kilka lat temu robiłam takie śledzie… niestety szczegółów nie pamiętam. Pamiętam za to, że było to zdecydowanie coś innego, coś nowego i że smakowało:) Był to jednak jeden jedyny raz…;) za to na pewno warto zrobić choć raz
Zdecydowanie warto spróbować 🙂
M
Uwielbiam w każdej postaci☺
Super, polecam gorąco 🙂
M
Takiej wersji śledzi jeszcze nie jadłam. Uwielbiam przyprawy korzenne:)
To coś nowego do spróbowania, polecam 🙂
M
Mniam, zjadłabym takie 🙂
Gorąco polecam 🙂
M
Wczoraj też “otworzyłam” sezon śledziowy, super przepis 🙂
Dziękuję serdecznie 🙂
M
Przepyszne i aromatyczne śledziki 🙂 Idealne! <3
Bardzo dziękuję za tak miłe słowa 🙂
M
Nie jadłam nigdy śledzi z korzenną nutą 🙂 Bardzo mnie ciekawi ten przepis!
To polecam gorąco 🙂
M
Bardzo podobne śledzie w korzennych przyprawach przygotowuje na Wigilię moja córka. Wszyscy je uwielbiamy:)
Super, na pewno smakują wspaniale 🙂
M
Moja mama taki podobny robiła:)
Na pewno pyszne 🙂
M
Mniam. 🙂
Mniam, warto się skusić 🙂
M
Jakie pyszne śledziki 🙂 Mój Mężuś byłby zachwycony 🙂
Dziękuję, Mężuś wie co dobre 🙂
M
Super, lubię śledzie. Zdecydowanie w takim wydaniu kojarzą mi się ze świętami 🙂
O tak, to świąteczne smaki, polecam 🙂
M
Śledzie uwielbiam! Widzę, że korzennie jak w Szwecji!
O nie wiedziałam, że w Szwecji robi się takie korzenne śledzie 🙂
M
Ale to musi być dobre… na święta idealne zestawienie smaków :).
Świąteczne smaki, warto spróbować 🙂
M
ja śledzie toleruję tylko ze śmietaną:)
No cóż, ja właśnie nie przepadam za śmietaną 🙂
M
Ooo! To kolejny, bardzo ciekawy przepis.
Nigdy czegoś takiego nie jadłam.
Prezentuje się całkiem fajnie i chyba trzeba spróbować.
Śledzi nie jadłam wieki.
Pozdrowionka! 🙂
To dobra okazja, żeby się skusić 🙂
M
Dziś widziałam je na FB i powiedziałam 🙂
Bardzo mi miło 🙂
M
Nie jem mięsa, więc nie wypróbuję, ale receptura i połączenie ciekawe 🙂
Polecam gorąco 🙂
M
Zawsze piszemy, że za śledziami nie przepadamy ale Angelika już od jakiegoś czasu nawet je polubiła 😀
To fajnie, może się skusicie 🙂
M
Jak dla mnie rewelacja! Na pewno kiedyś wypróbuję 🙂
Super, bardzo mi miło 🙂
M
ale mi się smak na śledzika zrobił 😀 a tu jak na złość nie ma w sprzedaży!
Może się pojawią, pozdrawiam 🙂
M
Chyba sobie takie zrobię na święta 🙂
Bardzo się cieszę, polecam 🙂
M
Pyszna propozycja 🙂 Bardzo chętnie bym spróbowała śledzia w takim wydaniu 🙂
Gorąco polecam 🙂
M