KREM ZIEMNIACZANO-POROWY

przez | 22 listopada 2017

zupa pixl (Small)

Łatwa zupa z prostych składników. Wystarczą warzywa dostępne w każdym sklepie, jak por, cebula i ziemniaki. Przyznam, że por niezbyt często pojawia się w mojej kuchni, chyba pozostaje trochę niedoceniony, tym bardziej, że można go wykorzystać na różne sposoby. Zupa jest pożywna, ma fajny delikatny kolor, a dodatek mleczka kokosowego nadaje jej kremową konsystencję. Najlepiej smakuje z chrupiącymi grzankami lub podsmażonym boczkiem. Serdecznie polecam 🙂

Przepis:
3 duże pory (część biała i jasnozielona)
2 średnie ziemniaki
1 średnia cebula
1 łyżka masła
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego (mielonego)
sól, pieprz
1/2 szklanki wody
3 szklanki rosołu
1/2 szklanki mleczka kokosowego

Pora kroimy na cienkie półplasterki, cebulę w piórka. W garnku o grubym dnie rozpuszczamy masło, dodajemy pora i cebulę, lekko solimy, mieszamy i smażymy na małym ogniu mieszając przez około 5 minut, dodajemy wodę, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez około 20 minut, do czasu do czasu mieszając. Dodajemy obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki, kmin, mieszamy, dolewamy rosół, przykrywamy i gotujemy około 20 minut. Zestawiamy z ognia, miksujemy, dodajemy mleczko kokosowe i doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z chrupiącymi dodatkami. Smacznego 🙂

53 myśli nt. „KREM ZIEMNIACZANO-POROWY

  1. ~Megly

    Ale pyszności!
    Kremik wygląda wspaniale i z pewnością bym się chciała skusić.
    Muszę kiedyś wypróbować.
    Pozdrawiam 🙂

    Odpowiedz
  2. ~Malwina

    Zaskoczyłaś mnie tym dodatkiem kminu rzymskiego. Zazwyczaj do takiej zupki dodaję tymianek lub estragon. Będę musiała wypróbować 🙂

    Odpowiedz
    1. makellba Autor wpisu

      Właściwie to myślałam o gałce muszkatołowej, ale się skończyła i zastąpiłam ją kminem 🙂
      M

      Odpowiedz
  3. ~Ewa

    Jeśli chodzi o zupy-kremy, to lubię je wszystkie. Tym bardziej, jeśli jednym ze składników jest por:) Pysznie wygląda Twoja zupka… i no ten boczuś… mniam:)

    Odpowiedz
  4. ~Królowa Karo

    Takie gęste zupy są idealne na jesień i zimę. Ja osobiście ziemniaczane kremu uwielbiam bezgranicznie. Chyba wiem, co jutro będę miała na obiad 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.