Łatwa zupa z prostych składników. Wystarczą warzywa dostępne w każdym sklepie, jak por, cebula i ziemniaki. Przyznam, że por niezbyt często pojawia się w mojej kuchni, chyba pozostaje trochę niedoceniony, tym bardziej, że można go wykorzystać na różne sposoby. Zupa jest pożywna, ma fajny delikatny kolor, a dodatek mleczka kokosowego nadaje jej kremową konsystencję. Najlepiej smakuje z chrupiącymi grzankami lub podsmażonym boczkiem. Serdecznie polecam 🙂
Przepis:
3 duże pory (część biała i jasnozielona)
2 średnie ziemniaki
1 średnia cebula
1 łyżka masła
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego (mielonego)
sól, pieprz
1/2 szklanki wody
3 szklanki rosołu
1/2 szklanki mleczka kokosowego
Pora kroimy na cienkie półplasterki, cebulę w piórka. W garnku o grubym dnie rozpuszczamy masło, dodajemy pora i cebulę, lekko solimy, mieszamy i smażymy na małym ogniu mieszając przez około 5 minut, dodajemy wodę, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez około 20 minut, do czasu do czasu mieszając. Dodajemy obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki, kmin, mieszamy, dolewamy rosół, przykrywamy i gotujemy około 20 minut. Zestawiamy z ognia, miksujemy, dodajemy mleczko kokosowe i doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z chrupiącymi dodatkami. Smacznego 🙂
Zjadłabym taki pyszny krem 🙂
Super, bardzo się cieszę 🙂
M
o proszę jakie ciekawe danie i nie drogie
zgadza się i smaczne 🙂
M
Na jesień zupa idealna 🙂
Polecam serdecznie 🙂
M
Ale pyszności!
Kremik wygląda wspaniale i z pewnością bym się chciała skusić.
Muszę kiedyś wypróbować.
Pozdrawiam 🙂
Bardzo dziękuję 🙂
M
Super, zrobię sobie taką zupkę. Tyle, że zamiast rosołu, wezmę sobie wywar warzywny, bo nie jem mięsa.
Pozdrowienia serdeczne
Super, bardzo się cieszę 🙂
M
Zaskoczyłaś mnie tym dodatkiem kminu rzymskiego. Zazwyczaj do takiej zupki dodaję tymianek lub estragon. Będę musiała wypróbować 🙂
Właściwie to myślałam o gałce muszkatołowej, ale się skończyła i zastąpiłam ją kminem 🙂
M
pyszna, rozgrzewająca zupa 🙂
Dziękuję serdecznie 🙂
M
Świetna zupka i do tego ten boczek…, mniam 🙂
Dziękuję, boczek to jak wisienka na torcie 🙂
M
A u mnie por wykorzystywany jest bardzo często. Bardzo lubimy to warzywo. A taka zupa musi być pyszna:)
Dziękuję serdecznie 🙂
M
wygląda pysznie:)
Miło mi, dziękuję 🙂
M
Pyszne, polskie warzywa połączone z orientalną nutą. Krem musiał smakować wybornie! Pycha! 🙂
Bardzo dziękuję 🙂
M
lubię takie zupki 🙂
Proste i smaczne 🙂
M
Bardzo lubię takie kremy 🙂 Na tę porę roku są idealne 🙂
O tak, zgadza się 🙂
M
Mniam…uwielbiam takie zupki 🙂
Super, życzę smacznego 🙂
M
Uwielbiam takie kremy, zwłaszcza, gdy za oknem ziiimno!
Wtedy smakują najlepiej 🙂
M
Jeśli chodzi o zupy-kremy, to lubię je wszystkie. Tym bardziej, jeśli jednym ze składników jest por:) Pysznie wygląda Twoja zupka… i no ten boczuś… mniam:)
Dziękuję bardzo 🙂
M
Niedawno robiłam porową i mam ochotę na powtórkę!
Super, warto powtórzyć 🙂
M
uwielbiam kremy ziemniaczane, pyszny <3
Fajnie smakują 🙂
M
Robię podobną ☺
Na pewno pyszna 🙂
M
Z chrupiącymi dodatkami takie zupy smakują najlepiej 😀
Też tak myślę 🙂
M
Lubię, więc chętnie bym zjadła 🙂
Gorąco polecam 🙂
M
Nie przepadam za zupami, ale ta bardzo przypadła mi do gustu! Chętnie bym takiej zupki spróbowała 🙂
Super, tym bardziej się cieszę 🙂
M
Niestety to danie nie jest dla mnie, nie lubię kremów :/
i choć wygląda pięknie nie skusiłabym się.
No cóż zdarza się 🙂
M
Lubię kremowe zupy. Twoja wygląda bardzo zachęcająco 🙂
Uwielbiam zupy kremy z pora 🙂
Por na pewno wniósł mnóstwo smaku, a jeszcze do tego to mleczko kokosowe – musiało wyjść coś pysznego 🙂
Takie gęste zupy są idealne na jesień i zimę. Ja osobiście ziemniaczane kremu uwielbiam bezgranicznie. Chyba wiem, co jutro będę miała na obiad 🙂
Bardzo lubię takie połączenia, a mleko kokosowe do tego to strzał w 10!
Pora bardzo lubię więc taka zupka krem myślę że by mnie zadowoliła:)
W takiej wersji szczerze mówiąc średnio lubię…Nie mogę się przekonać do zup kremów…