Kruche i delikatne ciasteczka z nutką cynamonu, fajne do podgryzania w czasie świątecznych przygotowań. Robi się je bardzo prosto, podobnie jak inne kruche ciasteczka, ale z jednym nietypowym składnikiem w postaci ugotowanych na twardo żółtek. Taki sposób pochodzi podobno z terenu Podhala. U mnie w formie gwiazdek, ale możecie użyć też innych kształtów do wycinania ciasteczek, też będzie smacznie. Polecam gorąco 🙂
Przepis:
130 gr mąki pszennej
75 gr zimnego masła
2 ugotowane żółtka
20 gr cukru pudru
Szczypta soli
1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka likieru migdałowego
Żółtka przecieramy przez gęste sitko. Z mąki, soli, cukru, cynamonu i małych kawałków masła przygotowujemy ciasto, najpierw jak kruszonkę, potem dodajemy przetarte żółtka i likier i zagniatamy ciasto (ja robię to malakserem). Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Wyjmujemy, rozwałkowujemy na grubość około 4 – 5 mm, wycinamy ciasteczka, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 8 minut. Wyjmujemy, czekamy aż ostygną, możemy przed podaniem posypać je cukrem pudrem. Smacznego 🙂
Pyszne ciasteczka! zawsze piekę na święta kilka rodzajów ciastek i przechowuję w dużym metalowym pudełku, a moje dziecipodjadają je po trosze…
Świetny pomysł, pozdrawiam 🙂
M
Piekę takie gwiazdki ale z przyprawą korzenną do piernika:)
Super, takie piernikowe też muszą być pyszne 🙂
M
jak już świątecznie 😉
Lubię świąteczny nastrój 🙂
M
proste podzielne maluszki 🙂 Uwielbiam dodatek cynamonu. Zresztą do wszystkiego! 😀
Cynamon też uwielbiam, pozdrawiam 🙂
M
Muszę wypróbować pieczenie ciasteczek z gotowanymi żółtkami. Jak dotąd j nie robiłam. Wyglądają apetycznie:)
Super, warto się skusić 🙂
M
Moja mama raz zrobiła kruche z gotowanymi żółtkami i faktycznie – ciasto było tak kruchutkie, że się w okamgnieniu rozpływało w ustach 🙂 Chętnie bym porwała kilka ciasteczek!
Polecam bardzo gorąco 🙂
M
Podobają mi się bardzo te gwiazdeczki.
Z pewnością muszą być bardzo smaczne.
Nic, tylko próbować.
Pozdrawiam ciepło! 🙂
Tak, gorąco polecam 🙂
M
Ciasto kruche z gotowanymi żółtkami świetnie sprawdza się przy pieczeniu ciastek. U mnie w domu na takim cieście piecze się też mazurki na święta. Cudowne gwiazdki 🙂
Super, muszę zapamiętać 🙂
M
urocze są te gwiazdki
Bardzo dziękuję 🙂
M
Od razu poczułam święta! 🙂
Super, bardzo się cieszę 🙂
M
I zrobiło się świątecznie :), muszą smakować wyśmienicie!!!
O tak, u mnie już świąteczny nastrój 🙂
M
Wspaniałe ciasteczka… zapachniało świętami:)
Dziękuję bardzo 🙂
M
jakie one sliczne
Dziękuję, pyszne maleństwa 🙂
M
Takie gwiazdeczki bardzo chętnie bym schrupała 🙂 Pysznie wyglądają 🙂
Dziękuję, serdecznie polecam 🙂
M
uwielbiam takie ciasteczka korzenne 🙂
Dziękuję serdecznie 🙂
M
Pyszne, uwielbiam wypieki z dodatkiem cynamonu 🙂
O tak, też bardzo lubię dodatek cynamonu 🙂
M
Bardzo takie lubię ☺
Fajnie, bardzo mi miło 🙂
M
To są ciasteczka, które można przegryzać cały dzień po troszku 😀
Zdecydowanie tak, polecam 🙂
M
Widać, że wyszły chrupiące i pyszne 😉
Dziękuję, bardzo kruche, polecam 🙂
M
Pięknie się prezentują 😀
Dziękuję bardzo 🙂
M
Ugotowane żółtka? Tego jeszcze w wypiekach nie widziałam, ciekawe jak smakują takie ciasteczka 🙂
Bardzo kruche, rozpływają się w ustach 🙂
M
Gotowane żółtka nie maja wpływu na smak ciasteczek, natomiast gwarantują zachowanie idealnego kształtu po ich upieczeniu (co widać na na zdjęciu); ciasteczka nie “puchną”, nie “rozpływają się”.
Z cynamonem to dla mnie ideał 🙂
Super, bardzo się cieszę 🙂
M
Cudowne ciasteczka 🙂 Chrupiąc je można poczuć już magię Świąt 🙂
Tak, już wprowadzają świąteczny nastrój 🙂
M
Wyglądają przepysznie! Ugotowane żółtka – tego jeszcze nie próbowałam dodawać do ciastek 🙂