Podobno to nieładnie się chwalić, ale te pierożki są tak smaczne, że można dla nich stracić głowę. Po pierwsze pysznie smakują z powodu lekkiego ciasta twarogowego, a po drugie z powodu nadzienia z karmelizowanej czerwonej cebuli. Smaczne i na ciepło i na zimno, pasują na rodzinne spotkanie lub imprezę. Niezwykle proste składniki, a bardzo fajny efekt. Można użyć też innego nadzienia, np. z pieczarek lub mięsa, ale karmelizowana cebula smakuje wybornie. Spróbujcie konieczne 🙂
Przepis:
(ciasto na pierogi)
250 gr twarogu
125 gr masła
250 gr mąki pszennej
1 łyżeczka soli
(karmelizowana cebula)
4 duże czerwone cebule
2 łyżki masła
1 łyżka oleju
1/2 łyżeczki cukru
sól i pieprz
szczypta tymianku
Twaróg rozdrabniamy widelcem, dodajemy masło pokrojone na kawałki, sól i mąkę. Zagniatamy elastyczne ciasto (ja robię to w malakserze). Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. W tym czasie przygotowujemy cebulę. Obrane cebule kroimy w bardzo cienkie ćwierćplasterki. Na patelni rozgrzewamy masło i olej, wrzucamy cebulę, mieszamy, żeby pokryła się tłuszczem, przykrywamy i dusimy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając przez 20 minut. Odkrywamy, dodajemy sól i cukier, zwiększamy ogień i smażymy mieszając przez około 20 minut, aż cebula nabierze ciemnego koloru, doprawiamy tymiankiem i sporą ilością pieprzu, mieszamy, zdejmujemy z ognia, żeby przestygła. Ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy, jak na pierogi, wycinamy szklanką koła, na każde nakładamy łyżeczkę cebuli i zlepiamy (ja jeszcze widelcem naciskam na brzegi). Pierogi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem (możemy posypać ulubionymi ziołami) i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 15 – 20 minut, aż będą rumiane. Smacznego
Trzeba się chwalić, bo wyglądają mega apetycznie 🙂
Dziękuję bardzo 🙂
M
Uwielbiam karmelizowaną cebulkę 🙂 Chętnie bym porwała takiego pierożka!
Zapraszam 🙂
M
Ładnie przypieczone i ciekawy pomysł na farsz 😉
Bardzo gorąco zachęcam do spróbowania 🙂
M
Miłośniczką pierogów jestem, chętnie bym takich zjadła 🙂
Gorąco polecam 🙂
M
Wyglądają mega apetycznie 🙂
Dziękuję bardzo 🙂
M
Nawet nie wiesz jak one mi się podobają!
Mniam! Strasznie bym chciała tych pierożków spróbować!
Samo dobro 😀
Pozdrawiam 🙂
To dobra okazja, żeby upiec, polecam gorąco 🙂
M
Wyglądają przepysznie! Karmelizowana cebula to bardzo apetyczne nadzienie!
Tak, nadzienie świetnie pasuje 🙂
M
Wyglądają prze-zacnie !! Jeszcze nigdy nie piekłam pierogów 😉
Dziękuję, to bardzo proste, polecam 🙂
M
ale muszą smakować pysznie 🙂
Warto się przekonać 🙂
M
Mam wielką ochotę na Twoją wersję pierogów. Wyglądają cudownie:)
Bardzo się cieszę 🙂
M
Wyglądają bajecznie 🙂 Cudne są i na pewno bardzo smaczne 🙂
Warto spróbować, gorąco polecam 🙂
M
omom ale cudowne:D
Dziękuję, serdecznie polecam 🙂
M
No to zgłodniałam
Wyglądają rewelacyjnie! Pychotka!
Dziękuję bardzo serdecznie 🙂
m
Wspaniałe ☺
Bardzo dziękuję 🙂
M
Ale to jest rewelacyjna przekąska! Przepysznie wygląda 🙂
Bardzo mi miło, dziękuję serdecznie :
M
no ekstra! wyglądają perfekcyjnie!
Dziękuję za tak miły komentarz 🙂
M
świetny pomysł na pyszną przekąskę 🙂
Tak, zgadza się 🙂
M
Jadłabym! Pyszne muszą być!
Warto się skusić 🙂
M
Wspaniale się prezentują 🙂
Dziękuję bardzo 🙂
M
Nigdy nie jadłam pieczonych pierogów 😉
Tym bardziej polecam 🙂
M
Takimi pysznościami trzeba się chwalić! Nieładnie to by było je schować przed światem 🙂
Dziękuję bardzo 🙂
M
zgłodniałam
To dobry objaw, 🙂
M
Karmelizowana cebula brzmi bardzo kusząco. Czasami piekę podobne pierożki z nadzieniem z sera białego i kaszy gryczanej. Muszę spróbować Twojego pomysłu.
Super, bardzo się cieszę i mam nadzieję, że będą smakować 🙂
M
Bardzo smakowicie wyglądają te pierożki 🙂
Zamarzył nam się do takich pierożków ciepły barszczyk <3
Do barszczyku w sam raz pasują 🙂
M
Uwielbiam takie pieczone pierożki 🙂
Pyszne, też uwielbiam 🙂
M
Ciekawy pomysł na ciasto 🙂 Muszą smakować wybornie 🙂