MUFFINKI BURACZKOWE Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ

przez | 5 listopada 2017

muffin 1 (Small)

Niedawno zachęcałam Was do różowych kopytek z burakiem, a dzisiaj ponownie burak, ale w cieście. Muffinki z dodatkiem puree z ugotowanego buraka mają fajny smak, a ich tajemniczy składnik powoduje, że ciasto pozostaje długo wilgotne i świeże. Bardzo łatwe do zrobienia. Idealne na śniadanie lub podwieczorek. Czekoladowa polewa bardzo dobrze pasuje do ciasta, a kolorowe posypki dodają muffinkom uroku. Warto spróbować 🙂

Przepis:
(6 bardzo dużych muffinek)
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki cukru pudru
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
szczypta soli
1/2 szklanki jogurtu greckiego
1 jajko
1/4 kostki stopionego masła
3 łyżki ugotowanego buraka startego na jak najmniejszych oczkach
(polewa)
1 łyżeczka masła
30 gr czekolady
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Masło rozpuszczamy w rondelku. Do jednej miski wkładamy mąkę, kakao, cukier, sodę, proszek do pieczenia i sól, mieszamy. W osobnej misce mieszamy jogurt, buraki, jajko i masło (jak ostygnie). Do miski ze składnikami sypkimi wlewamy składniki płynne i szybko mieszamy, żeby wszystko połączyć, ale masa nie powinna być gładka, ma zawierać grudki (jeśli jest zbyt gęsta dodajemy łyżkę jogurtu, zależy od wilgoci w burakach). Foremkę na muffinki wykładamy papierowymi papilotkami. Każdą foremkę napełniamy do 3/4 ciastem. Wstawiamy do piekarnika na około 20 minut, sprawdzamy patyczkiem. Wyjmujemy, żeby ostygły. Składniki polewy rozpuszczamy w kąpieli wodnej, smarujemy wierzch muffinek i ozdabiamy posypkami. Smacznego 🙂

45 komentarzy do „MUFFINKI BURACZKOWE Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ

  1. ~Megly

    Bardzo ładne muffinki! Chyba najbardziej podoba mi się w nich to, że są tak różnorodnie ozdobione.
    Świetnie muszą smakować… no i oczywiście każdy z pewnością chętnie by się poczęstował.
    Rewelacja 🙂
    Pozdrawiam ciepło! 🙂

    Odpowiedz
  2. ~Panna Malwinna

    Wyszły Ci przepięknie. Bardzo lubię takie wypieki z dodatkiem warzyw. Taki niepozorny składnik fajnie podkręca smak i sprawia, że muffiny są bardzo wilgotne.

    Odpowiedz

Skomentuj ~Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *