Makaron to sprawdzony sposób na smaczny obiad. Może to kwestia pogody, ale ostatnio najbardziej smakuje mi zapiekany makaron z różnymi dodatkami i serem. Tym razem to pieczarki, wędzony łosoś i oczywiście parmezan. Całość fajnie dopełnia sos beszamelowy i ułożone na wierzchu pomidory z odrobiną ziół. Prosto i smacznie, na rodzinny obiad w sam raz, polecam serdecznie 🙂
Przepis:
350 gr makaronu (krótkiego)
250 gr pieczarek pokrojonych w plasterki
250 gr łososia wędzonego na ciepło
1 mała cebula drobno pokrojona
1 łyżka oleju
2 łyżki masła
40 gr tartego parmezanu
2 duże pomidory
½ łyżeczki ziół prowansalskich
1 łyżka oliwy
(sos beszamelowy)
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1,5 szklanki mleka
sól, pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
50 gr startego żółtego sera
Zaczynamy od sosu beszamelowego. Na patelni lub w rondlu roztapiamy masło, dodajemy mąkę, szczyptę soli, mieszamy rózgą smażąc przez około minutę na gładką masę, jak zasmażkę, zestawiamy z ognia, dolewamy mleko, mieszając rózgą, gotujemy na małym ogniu, żeby sos zgęstniał, jak budyń (około 10 minut). Odstawiamy z ognia, doprawiamy solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową, dodajemy ser, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy. Makaron gotujemy al dente, zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzamy, dodajemy łyżkę masła, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i oleju, dodajemy cebulę, smażymy na średnim ogniu mieszając przez około 1 minutę, dodajemy pieczarki, solimy, zwiększamy ogień i smażymy mieszając przez około 10 minut, żeby woda odparowała, dodajemy podzielonego ma małe kawałki łososia, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, przekładamy do makaronu, dodajemy beszamel i mieszamy dokładnie. Przekładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem, wygładzamy powierzchnię, posypujemy parmezanem, układamy pokrojone na plasterki pomidory, posypujemy je ziołami prowansalskimi i skrapiamy oliwą. Pieczemy przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Smacznego 🙂
Pyszna uczta 😉
Bardzo dziękuję 🙂
M
Dawno nie jadłam takiej makaronowej zapiekanki 🙂
To dobra okazja, żeby zrobić, polecam 🙂
M
Wspaniała zapiekanka – coś dla mnie 🙂
Fajnie, że to Twoje smaki, polecam 🙂
M
smaki w sam raz dla mnie 🙂
Super, polecam gorąco 🙂
M
Bardzo pyszna zapiekanka, przy tym pięknie wygląda:)
Dziękuję bardzo 🙂
M
Bardzo lubię dania z makaronem, zwłaszcza w formie zapiekanki 🙂
Makaron to zawsze pyszne danie, a w formie zapiekanki też pożywne 🙂
M
uwielbiam wszelakie zapiekanki a z łososiem to już podwójnie by mi posmakowała:)
Super, bardzo się cieszę, polecam 🙂
M
Cudna zapiekanka 🙂 Na pewno smakowała wybornie 🙂
Dziękuję, bardzo smakowała 🙂
M
Dawno nie miałam zapiekanki 🙂
Polecam gorąco, warto się skusić 🙂
M
Wygląda przeapetycznie! 🙂 Cudowne połączenie 🙂 Mniam <3
Dziękuję, miło mi to słyszeć 🙂
M
Świetnie się ta zapiekanka prezentuje.
Coś czuję, że będę musiała spróbować 😀
Apetyczna, rewelacyjna, doskonała!
Pozdrawiam cieplutko 🙂
Mam nadzieję, że przypadnie Ci do gustu 🙂
M
Makaron na obiad to zawsze udany pomysł 🙂 Zapiekanka taka, że palce lizać 🙂
Dziękuję bardzo, miło mi to słyszeć :
M
ale pyszności <3
Dziękuję bardzo 🙂
M
Bardzo lubię zapiekanki makaronowe. Pyszności 🙂
Fajnie smakują, też lubię 🙂
M
ale pyszny obiadek miałaś 🙂
Zgadza się, było pyszne 🙂
M
Uwielbiam wszelkiej maści zapiekanki. Kojarzą mi się z późnymi jesiennymi obiadami. Twoja wygląda niezwykle apetycznie 🙂
Dziękuję serdecznie 🙂
M
Uwielbiamy wędzonego łososia, więc chętnie byśmy się dosiadły do takiej zapiekanki 😀
Zapraszam, bardzo się cieszę 🙂
M
Mój makaronożerny domownik, pochłonął by to w 5 minut 😉
Super, życzę smacznego 🙂
M
Idealne danie dla mnie:)
Świetne danie 🙂 Uwielbiam łososia, w takiej wersji musi super smakować 🙂
Smakowity obiadek 🙂
Uwielbiam łososia i wszelkiego rodzaju zapiekanki 🙂