Miałam inny pomysł na obiad, bardziej wykwintny, ale choroba zmusiła mnie do zmiany planów. Jednak nie ma tego złego, co by nie wyszło na dobre, bo gulasz z klopsikami też bardzo fajnie smakuje. Najczęściej gulasz zawiera mięso krojone, ale klopsiki z mielonego mięsa świetnie pasują do reszty składników. Proste danie jednogarnkowe, szybkie w przygotowaniu, kolorowe i smaczne. Klopsiki są delikatne, z nutką czosnku i kminu rzymskiego, a sos łączy potrawę w całość. Możemy danie przygotować dzień wcześniej i podgrzać następnego dnia, na rodzinny obiad pasuje idealnie, polecam serdecznie 🙂
Przepis:
2 łyżki oleju
1 duża marchew pokrojona w półplasterki
1 średnia cebula pokrojona w piórka
3 średnie ziemniaki pokrojone w 2 cm kostkę
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 ząbek czosnku drobno pokrojony
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
szczypta ostrej papryki w proszku
szczypta cynamonu
szczypta cukru
1 szklanka rosołu
1 puszka pomidorów krojonych w puszce
sól i pieprz
400 gr mrożonej fasolki szparagowej
(na klopsiki)
500 gramów mielonego mięsa z indyka
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej w proszku
1/4 ostrej papryki w proszku
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
sól i pieprz
Mięso (najlepiej zmielone w domu) mieszamy dokładnie z pozostałymi składnikami na jednolitą masę. Zwilżonymi dłońmi formujemy klopsiki wielkości orzechów włoskich. W szerokim rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oleju i smażymy klopsiki na średnim ogniu po około 2 minuty z obu stron. Przekładamy na talerz. Do rondla wrzucamy cebulę, marchew i ziemniaki, smażymy mieszając przez około 3 minuty, dodajemy czosnek, koncentrat pomidorowy, mieszamy, smażymy przez minutę. Dodajemy pomidory, rosół, pozostałe przyprawy i klopsiki, mieszamy, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut, następnie dodajemy fasolkę, mieszamy delikatnie, przykrywamy i gotujemy około 15 minut, po 10 minutach możemy sprawdzić, czy ziemniaki i fasolka są miękkie (jeśli nie to jeszcze gotujemy). Na koniec doprawiamy solą i pieprzem i podajemy gorące. Smacznego 🙂
Faktycznie, nie ma tego złego… danie prezentuje się świetnie 🙂 Dużo zdrowia dla Ciebie:)
Serdecznie dziękuję 🙂
M
W wersji wegańskiej jak najbardziej 🙂
Dużo zdrowia 😉
Dziękuję, może też być bez mięsa 🙂
M
Bardzo lubię dania mięsne z dużą ilością warzyw. Twoje klopsiki na pewno bardzo bym i smakowały:)
Super, gorąco polecam 🙂
M
Gulasz wygląda bardzo smakowicie 🙂 Fajny pomysł z tymi klopsikami 🙂
Dziękuję, lubię klopsiki, a w gulaszu fajnie smakują, polecam 🙂
M
Jak to wygląda! Danie na medal.
Smak na pewno doskonały w każdym calu.
Podziwiam, bo na pewno gulasz smakuje rewelacyjnie.
Trzeba wypróbować.
Pozdrawiam! 🙂
Dziękuję za tak miłe słowa 🙂
M
ale pyszne danie 🙂
Bardzo dziękuję 🙂
M
Kochana same pyszności 🙂
Dziękuję, staram się 🙂
M
Zjadłabym z wielka przyjemnością, bo uwielbiam gulasze, a z klopsikami to ciekawa odmiana 🙂
Bardzo się cieszę, z klopsikami fajnie smakuje, polecam 🙂
M
cynamon w gulaszu – ciekawe…
Tak, cynamon pasuje do sosu pomidorowego, polecam 🙂
M
Bardzo fajny pomysł. Wyszło świetnie!!!
Dziękuję bardzo 🙂
M
Gulasz jest świetnym pomysłem na obiad! Danie prezentuje się rewelacyjnie 🙂 Szybkiego powrotu do zdrowia 🙂
Dziękuję bardzo, już czuję się lepiej 🙂
M
Uwielbiam takie pożywne obiady 🙂 W sam raz na chłodne jesienne dni 🙂
Tak jest, pasuje idealnie :
M
Bardzo ciekawe danie 😉 Nigdy nie próbowałam pulpecików w gulaszu 😉
Tym bardziej polecam 🙂
M
Fantastyczny gulasz 🙂 Bardzo pomysłowy i niezwykle apetyczny 🙂
Bardzo dziękuję 🙂
m
Madziu pyszny gulasz i pięknie podany 🙂
Dziękuję bardzo serdecznie 🙂
M
Marzy nam się taka miseczka pyszności dzisiaj na obiad 😀
Miło mi to słyszeć, pozdrawiam 🙂
M
Spore te pyszności 🙂
Cztery spore porcje 🙂
M
Takie jednogarnkowe są idealne na jesienne obiady. Pysznie smakują i do tego rozgrzewają 🙂
Zgadza się, na jesień w sam raz 🙂
M
Lubię takie dania. Zwłaszcza za to, że można przygotować dzień wcześniej i po pracy jest jak znalazł 🙂
Tak, też lubię jak po pracy można szybko odgrzać gulasz, tym bardziej, że odgrzewany jest jeszcze lepszy 🙂
m
Danie prezentuje się wyśmienicie. Będę musiała coś takiego przyrządzić:)
Super, życzę smacznego 🙂
M
Pyszny obiadek 🙂
Sprytne danie 😀
Super pomysł na obiad 🙂 Nie robiłam gulaszu z klopsikami jeszcze, muszę spróbować 🙂
Urocze pulpeciki 🙂