KRUCHE GWIAZDKI Z CYNAMONEM

przez | 30 listopada 2017

gwiazdki pix (Small)

Kruche i delikatne ciasteczka z nutką cynamonu, fajne do podgryzania w czasie świątecznych przygotowań. Robi się je bardzo prosto, podobnie jak inne kruche ciasteczka, ale z jednym nietypowym składnikiem w postaci ugotowanych na twardo żółtek. Taki sposób pochodzi podobno z terenu Podhala. U mnie w formie gwiazdek, ale możecie użyć też innych kształtów do wycinania ciasteczek, też będzie smacznie. Polecam gorąco 🙂

Przepis:
130 gr mąki pszennej
75 gr zimnego masła
2 ugotowane żółtka
20 gr cukru pudru
Szczypta soli
1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka likieru migdałowego

Żółtka przecieramy przez gęste sitko. Z mąki, soli, cukru, cynamonu i małych kawałków masła przygotowujemy ciasto, najpierw jak kruszonkę, potem dodajemy przetarte żółtka i likier i zagniatamy ciasto (ja robię to malakserem). Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Wyjmujemy, rozwałkowujemy na grubość około 4 – 5 mm, wycinamy ciasteczka, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 8 minut. Wyjmujemy, czekamy aż ostygną, możemy przed podaniem posypać je cukrem pudrem. Smacznego 🙂

48 komentarzy do „KRUCHE GWIAZDKI Z CYNAMONEM

  1. ~codojedzenia

    Pyszne ciasteczka! zawsze piekę na święta kilka rodzajów ciastek i przechowuję w dużym metalowym pudełku, a moje dziecipodjadają je po trosze…

    Odpowiedz
  2. ~EllaCanto

    Moja mama raz zrobiła kruche z gotowanymi żółtkami i faktycznie – ciasto było tak kruchutkie, że się w okamgnieniu rozpływało w ustach 🙂 Chętnie bym porwała kilka ciasteczek!

    Odpowiedz
  3. ~Megly

    Podobają mi się bardzo te gwiazdeczki.
    Z pewnością muszą być bardzo smaczne.
    Nic, tylko próbować.
    Pozdrawiam ciepło! 🙂

    Odpowiedz
  4. ~Panna Malwinna

    Ciasto kruche z gotowanymi żółtkami świetnie sprawdza się przy pieczeniu ciastek. U mnie w domu na takim cieście piecze się też mazurki na święta. Cudowne gwiazdki 🙂

    Odpowiedz
    1. mela

      Gotowane żółtka nie maja wpływu na smak ciasteczek, natomiast gwarantują zachowanie idealnego kształtu po ich upieczeniu (co widać na na zdjęciu); ciasteczka nie “puchną”, nie “rozpływają się”.

      Odpowiedz

Skomentuj makellba Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *