GULASZ WARZYWNY Z KLOPSIKAMI

przez | 11 listopada 2017

gulasz222 (Small)

Miałam inny pomysł na obiad, bardziej wykwintny, ale choroba zmusiła mnie do zmiany planów. Jednak nie ma tego złego, co by nie wyszło na dobre, bo gulasz z klopsikami też bardzo fajnie smakuje. Najczęściej gulasz zawiera mięso krojone, ale klopsiki z mielonego mięsa świetnie pasują do reszty składników. Proste danie jednogarnkowe, szybkie w przygotowaniu, kolorowe i smaczne. Klopsiki są delikatne, z nutką czosnku i kminu rzymskiego, a sos łączy potrawę w całość. Możemy danie przygotować dzień wcześniej i podgrzać następnego dnia, na rodzinny obiad pasuje idealnie, polecam serdecznie 🙂
Przepis:
2 łyżki oleju
1 duża marchew pokrojona w półplasterki
1 średnia cebula pokrojona w piórka
3 średnie ziemniaki pokrojone w 2 cm kostkę
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 ząbek czosnku drobno pokrojony
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
szczypta ostrej papryki w proszku
szczypta cynamonu
szczypta cukru
1 szklanka rosołu
1 puszka pomidorów krojonych w puszce
sól i pieprz
400 gr mrożonej fasolki szparagowej
(na klopsiki)
500 gramów mielonego mięsa z indyka
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej w proszku
1/4 ostrej papryki w proszku
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
sól i pieprz

Mięso (najlepiej zmielone w domu) mieszamy dokładnie z pozostałymi składnikami na jednolitą masę. Zwilżonymi dłońmi formujemy klopsiki wielkości orzechów włoskich. W szerokim rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oleju i smażymy klopsiki na średnim ogniu po około 2 minuty z obu stron. Przekładamy na talerz. Do rondla wrzucamy cebulę, marchew i ziemniaki, smażymy mieszając przez około 3 minuty, dodajemy czosnek, koncentrat pomidorowy, mieszamy, smażymy przez minutę. Dodajemy pomidory, rosół, pozostałe przyprawy i klopsiki, mieszamy, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut, następnie dodajemy fasolkę, mieszamy delikatnie, przykrywamy i gotujemy około 15 minut, po 10 minutach możemy sprawdzić, czy ziemniaki i fasolka są miękkie (jeśli nie to jeszcze gotujemy). Na koniec doprawiamy solą i pieprzem i podajemy gorące. Smacznego 🙂

44 myśli nt. „GULASZ WARZYWNY Z KLOPSIKAMI

  1. ~Megly

    Jak to wygląda! Danie na medal.
    Smak na pewno doskonały w każdym calu.
    Podziwiam, bo na pewno gulasz smakuje rewelacyjnie.
    Trzeba wypróbować.
    Pozdrawiam! 🙂

    Odpowiedz
    1. makellba Autor wpisu

      Tak, też lubię jak po pracy można szybko odgrzać gulasz, tym bardziej, że odgrzewany jest jeszcze lepszy 🙂
      m

      Odpowiedz

Pozostaw odpowiedź makellba Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.