ŁOSOŚ W WERSJI TANDOORI

przez | 4 października 2017

losos (Small)

Kolejne danie pochodzące z kursu organizowanego przez Akademię Kurta Schellera, poświęconego kuchni azjatyckiej. Po deserze krem karmelowy, który niedawno proponowałam, tym razem coś na danie główne. Tandoori, to potrawa oparta na kuchni indyjskiej, polegająca na marynowaniu mięsa w jogurcie z dodatkiem aromatycznych przypraw, a następnie pieczeniu (w piecu o tej samej nazwie). Łosoś przygotowany z marynatą tandoori jest bardzo soczysty i aromatyczny, a jednocześnie prosty do zrobienia. Serdecznie zachęcam do spróbowania 🙂

Przepis:
600 gr filetu z łososia
(marynata)
100 gr gęstego jogurtu greckiego
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka mielonego imbiru
szczypta chilli w proszku
szczypta cynamonu
szczypta soli i pieprzu
1 łyżka soku z cytryny

Łososia dzielimy na cztery porcje i układamy w naczyniu żaroodpornym. Składniki marynaty dokładnie mieszamy. Wierzch każdego kawałka ryby smarujemy marynatą, odstawiamy na 15 minut, następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 15 – 18 minut. Podajemy z ryżem i warzywami. Smacznego 🙂

46 komentarzy do „ŁOSOŚ W WERSJI TANDOORI

  1. ~Megly

    Co my tutaj mamy! Jaki wspaniały łosoś!
    Wygląda naprawdę rewelacyjnie.
    Chciałabym spróbować jak smakuje.
    Pozdrawiam serdecznie! 🙂

    Odpowiedz
  2. ~Ewa

    W podobny sposób potraktowałam kiedyś filet z kurczaka, wyszło super. Teraz koniecznie będę musiała spróbować z łososiem:))

    Odpowiedz

Skomentuj makellba Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *