Szarlotka to jesienne ciasto, które piekę, jak tylko pojawiają się antonówki i szare renety. Bardzo lubię szarlotkę na kruchym spodzie, z dużą ilością jabłek i kruszonką na wierzchu, ale tym razem to inna nietypowa wersja, bo z ciastem filo. Dzięki temu szarlotka jest bardzo delikatna i chrupiąca, w środku z kwaskowymi jabłkami, cynamonem i rodzynkami. Wierzch ozdobiłam paskami z polewy z białej czekolady, rodzynkami i płatkami migdałów. Szarlotka z ciasta filo fajnie smakuje i intrygująco też wygląda, warto się skusić 🙂
Przepis:
(na tortownicę o średnicy 20cm)
3 płaty ciasta filo
2 łyżki rozpuszczonego masła
2 łyżki płatków migdałów
(nadzienie)
5 kwaśnych jabłek
1 łyżeczka masła
1 łyżka wody
1/4 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 – 2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki rodzynek
(na wierzch)
50 gr białej czekolady
3 łyżki śmietanki
2 łyżki rodzynek
2 łyżki płatków migdałów
Najpierw przygotowujemy nadzienie. Jabłka kroimy na ćwiartki, obieramy ze skórki i gniazd nasiennych. Każdą ćwiartkę kroimy na pół a następnie na plasterki. Pokrojone wkładamy do rondla, dodajemy masło, łyżkę wody, sok z cytryny, rodzynki, posypujemy cukrem i cynamonem, a następnie przykrywamy i dusimy na małym ogniu 15 minut, bez mieszania tylko potrząsając od czasu do czasu naczyniem. Zdejmujemy pokrywkę posypujemy jabłka przesianą mąką, delikatnie mieszamy. Odstawiamy z ognia, żeby jabłka wystygły.
Dno i boki tortownicy wysmarowanej masłem wykładamy płatem ciasta filo wcześniej posmarowanym przy pomocy pędzielka rozpuszczonym masłem. Układamy drugi płat ciasta posmarowanego rozpuszczonym masłem, tak aby końce nie zachodziły na siebie, na koniec ostatni płat ciasta posmarowanego masłem. Na tak przygotowany spód, najpierw wsypujemy płatki migdałów, następnie duszone jabłka, przykrywamy wystającymi końcami ciasta, wierzch smarujemy resztą rozpuszczonego masła. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 20 minut, następnie zdejmujemy obręcz i pieczemy jeszcze przez około 10 minut, tak aby brzegi ładnie się zarumieniły. Białą czekoladę ze śmietanką rozpuszczamy w kąpieli wodnej, przy pomocy widelca lub łyżeczki robimy na wierzchu ciasta wzorek w paski, posypujemy rodzynkami i płatkami migdałów i od razu podajemy. Smacznego 🙂
Pyszności, wpraszam się na kawałek 🙂
Zapraszam serdecznie 🙂
M
Wygląda super i myślę, że tak też smakuje 🙂
Dziękuję, smakowała 🙂
M
Fakt, może i intrygująco, jednak nie przepadam za takimi tłustymi rodzajami ciasta. 😉
Hm… nie wiem skąd podejrzenie, że jest tłusta, akurat ta wersja zawiera mniej tłuszczu, niż tradycyjna szarlotka 🙂
M
Choć u mnie też jabłecznik, to na widok Twojej szarlotki leci mi ślinka:)
Dziękuję za tak miły komplement 🙂
M
Wygląda wspaniale:)
Bardzo dziękuję 🙂
M
Bardzo apetyczne ciasto!!!
Super, bardzo mi miło, dziękuję 🙂
M
wygląda bajecznie 🙂 aż wstyd się przyznać, ale nigdy nie jadłam ciasta filo… 😀
To dobra okazja, żeby spróbować 🙂
M
Po prostu szarlotka jest moim faworytem.
Nie znam jej w tej wersji.
Jestem bardzo ciekawa.
Pozdrawiam poniedziałkowo 🙂
Dziękuję, zachęcam do spróbowania 🙂
M
Wyglada cudownie – nie sposób się nie skusić 😉
Najlepiej się skusić, bo warto 🙂
M
Wygląda rewelacyjnie 🙂 Bardzo chętnie bym zjadła 🙂
Dziękuję bardzo, gorąco polecam 🙂
M
Bardzo fajny pomysł. I ta polewa z białej czekolady – mniam!
Bardzo się cieszę, że Ci się podoba ta wersja szarlotki 🙂
M
wygląda przepysznie 🙂
Fajnie, że Ci się podoba, dziękuję 🙂
M
Cudnie się prezentuje 🙂
Dziękuję bardzo serdecznie 🙂
M
Rewelacja☺
Bardzo mi miło, dziękuję za miły komentarz 🙂
M
Apetycznie wygląda <3
Dziękuję bardzo 🙂
Pozdrawiam,
M
Poproszę kawałeczek:)
Takiego cuda jeszcze nie jadłam 🙂
Bardzo apetycznie wygląda. Mój mąż uwielbia takie ciacha 🙂
Gdybym tylko miała dostęp do Twojej szarlotki od razu bym zjadła 🙂
ale to musi być pyszne:)
Jeszcze nie miałam okazji spróbować czegoś takiego. Musi być pyszne – trzeba znaleźć czas i po prostu to zrobić!
Uwielbiam ciasto filo, ale nie wpadłam na pomysł ze zrobieniem szarlotki na jego bazie
Najlepsze szarlotki dla mnie to te, w których jest mnóstwo jabłek i mało ciasta!
Jakoś nigdy nie miałyśmy okazji jeść ciasta filo a w postaci ciasta prezentuje się bardzo apetycznie 🙂
Wygląda smakowicie 🙂 Nie rzuciło mi się jeszcze nigdy w sklepie w oczy ciasto filo :/
Pysznie wygląda 🙂
Nieziemsko wygląda! 🙂
Pychota!