Dynia to moje ulubione jesienne warzywo. Ma piękny pomarańczowy kolor i jest bardzo zdrowa. Można z niej przygotować różne fajne potrawy, wśród których nie może zabraknąć zupy. Bardzo lubię krem z dyni, do którego najczęściej podaję prażone pestki dyni, ale tym razem zastąpiłam je delikatnymi kulkami z ciecierzycy, smażonymi w głębokim tłuszczu. Dzięki nim zupa jest jeszcze lepsza i bardziej pożywna. Sezon dyniowy rozpoczynam od przygotowania pysznej, jedwabistej, lekko pikantnej zupy z fajnymi kuleczkami, gorąco polecam 🙂
Przepis:
(kulki z ciecierzycy)
1 puszka ciecierzycy (400 gr)
1 jajko
4 łyżki bułki tartej
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oliwy
1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz
olej do smażenia (około 1/2 litra)
(zupa)
1 dynia hokkaido o wadze około 1,5 kg
1 ziemniak obrany i pokrojony w kostkę
1 cebula pokrojona w plasterki
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka imbiru w proszku
1 łyżeczka curry w proszku
2 łyżki oliwy lub klarowanego masła
5 – 6 szklanek gorącej wody lub bulionu
1 szklanka mleczka kokosowego
sól, pieprz
Do dekoracji: natka pietruszki lub kolendra
Dynię myjemy (jeśli używamy dyni hokkaido to nie trzeba jej obierać ze skórki), kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Otrzymane części kroimy na dużą kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, ziemniaki i dynię. Smażymy 2 minuty, dodajemy przyprawy i smażymy jeszcze minutę mieszając. Zalewamy wodą lub bulionem, przykrywamy i gotujemy 20 minut na małym ogniu. Wlewamy mleczko kokosowe, mieszamy, miksujemy, doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem. W czasie gotowania zupy, przygotowujemy kulki. Odsączoną ciecierzycę rozdrabniamy w malakserze, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy, aż uzyskamy jednolitą masę. W rondlu rozgrzewamy olej do smażenia, zwilżonymi dłońmi formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, smażymy po kilka sztuk na złoty kolor, wyjmujemy na ręcznik papierkowy. Zupę nalewamy do talerzy, dodajemy kulki, wierzch posypujemy świeżą kolendrą lub natką pietruszki. Smacznego 🙂
ale te kuleczki fajne 🙂
Warto się skusić, pozdrawiam 🙂
M
O mamuuuuniu – kobieto, to jest boskie, zrobię na bank 🙂
świetnie, życzę smacznego 🙂
M
Gęsty i z pewnoscią pożywny 🙂
O tak, duża porcja wystarczy za cały obiad 🙂
M
Nie musisz mnie namawiać! Bardzo lubię krem dyniowy. Kuleczki z ciecierzycy wyglądają wspaniale:)
Dziękuję, miło mi to słyszeć 🙂
M
Choć obiadek prezentuje się smakowicie, nie jest dla mnie :/ Nie lubię dyni i w ogóle kremów.
Trudno, pozdrawiam 🙂
M
Generalnie jesienią potrawki i zupy z dyni jemy niemalże codziennie 😀 Ale te kulki jako dodatek do kremu jest wprost idealny 😀
Dziękuję, mam nadzieję, że spróbujecie z kulkami 🙂
M
Bardzo lubię, z pewnością posmakowałby mi 🙂
Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂
M
Świetny pomysł z tą ciecierzycą:) Krem z dyni jest jednym z moich ulubionych:)
Dziękuję bardzo, jesienią smakuje idealnie 🙂
M
Ale fajny pomysł. Chętnie bym spróbowała, bo wygląda bardzo apetycznie 🙂
Dziękuję, bardzo mi miło 🙂
M
Fantastyczna zupka, chyba też muszę w weekend zrobić dyniową 🙂
O tak, bardzo serdecznie polecam 🙂
M
Kuleczki zjadłabym pierwsze potem zupa. Bardzo smacznie wygląda:)
Super, kolejność dowolna 🙂
M
Dynia i ciecierzyca? Musi być smacznie ! 🙂
Dziękuję, zachęcam do spróbowania 🙂
M
Bardzo fajny przepis, kulki z ciecierzycy to super pomysł 😉
Dziękuję bardzo serdecznie 🙂
M
te kulki kuszą mnie niesamowicie
Serdecznie polecam, do zupy pasują idealnie 🙂
M
U mnie też dziś zupa krem z dyni. Dynia i grzyby to moje najulubieńsze skarby jesieni 🙂
Super, ciekawe połączenie dyni i grzybów 🙂
M
To obiadek idealny dla mnie 🙂 Bardzo chętnie bym zjadła 🙂
Bardzo się cieszę 🙂
M
Zupa z dyni obowiązkowo musi pojawić się jesienią! 🙂
O tak, super jesienna zupa 🙂
M
Długo nie miałam pojęcia, że taki krem istnieje.
Szczerze mówiąc odkąd go poznałam, bardzo mnie zainteresował.
Super. Mój ulubiony.
Pozdrowionka serdeczne 🙂
Tak, to pyszna jesienna zupa 🙂
Pozdrawiam,
M
no i sezon dyniowy się zaczyna <3 uwielbiamy!
Dynia jest super, pyszna i bardzo uniwersalna 🙂
M
Na kulki z ciecierzycy jestem zbyt leniwa, ale zupę chętnie zrobię. Dynia to podstawa mojej jesiennej kuchni.
Super, serdecznie polecam 🙂
M
Bardzo lubię krem z dyni 🙂
To tak jak ja, uwielbiam 🙂
M
Jesień na talerzu ☺
Piękna złota jesień 🙂
M
bardzo fajna zupka
Dziękuję bardzo 🙂
Pozdrawiam,
M
Świetne i bardzo smakowite kuleczki 🙂
Zupka przepyszna!
Całość bardzo pożywna. Obiadek idealny <3
Serdecznie pozdrawiam 🙂
Świetny pomysł z tymi kulkami, naprawdę.
Dyniowa kocham.
my również uwielbiamy dynię! 😀 szczególnie smoothie! 😀 ale taki krem z ciecierzycą tez chętnie bym zjadła !
Obłędnie wygląda ten krem 🙂 Zjadłabym z wielkim smakiem 😀
to prawdziwe kule 🙂 super pomysł
Superpomysł z tymi kulkami z ciecierzycy 🙂