Pod koniec sierpnia miałam przyjemność uczestniczyć w kursie organizowanym przez Akademię Kurta Schellera, poświęconym kuchni azjatyckiej. Kameralna atmosfera, praktyczne rady, ciekawe przepisy i gotowanie pod okiem Mistrza, to wszystko pozostanie na długo w mojej pamięci. Staram się odtworzyć w domu przygotowywane podczas kursu dania i dzisiaj dzielę się przepisem na pyszny krem karmelowy. To jeden z najbardziej klasycznych deserów francuskich, ale w wersji azjatyckiej z oryginalnymi dodatkami w postaci trawy cytrynowej i cynamonu. Krem jest bardzo delikatny, smaczny, o jedwabistej konsystencji, z warstwą płynnego karmelu na wierzchu. Polecam serdecznie 🙂
Przepis:
(4 porcje)
(krem)
1/2 litra mleka (3,2 % tłuszczu)
1 laska wanilii
1 kawałek kory cynamonu
2 kawałki świeżej trawy cytrynowej pokrojonej w grube plasterki (lub 2 łyżeczki suszonej, wcześniej namoczonej w wodzie przez 2 godziny)
70 gr cukru
3 jajka
2 żółtka
(karmel)
70 gr cukru
W garnku na małym ogniu podgrzewamy mleko z wanilią (wyskrobane ziarenka i laska), korą cynamonu i trawą cytrynową, gdy zacznie wrzeć zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. W rondlu o grubym dnie podgrzewamy na małym ogniu cukier na karmel, nie mieszamy, dopiero, gdy prawie całkiem się rozpuści, delikatnie poruszamy kolistymi ruchami rondlem, żeby cały cukier się rozpuścił. Zdejmujemy z ognia i przelewamy do żaroodpornych kokilek, aby uzyskać warstwę około 2 – 3 mmm. W misce mieszamy rózgą jajka, żółtka i cukier do spienienia. Powoli wlewamy do jajek mleko z przyprawami cały czas mieszając, przecedzamy przez sitko do kokilek z karmelem. Kokilki wstawiamy do głębokiej blaszki, do której wlewamy wrzącą wodę, tak aby sięgała do 1/3 wysokości kokilek. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20 – 25 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy środek nie jest płynny. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy kokilki do ostygnięcia. Przed podaniem cienkim nożem przejeżdżamy dokoła między kremem a brzegiem miski, nakrywamy kokilkę talerzem i odwracamy. Krem powinien łatwo wyjść z formy i podajemy. Smacznego 🙂
Ciekawie i pysznie. Zazdroszczę znajomości i kursu 🙂
Kompozycja przypraw brzmi niezwykle apetycznie i interesująco 🙂
Na samą myśl o tym karmelowym kremie mam ślinotok. Muszę zjeść jakąś słodycz a powinnam ograniczać cukier!
Dziękuję, bardzo mi miło, że robi takie wrażenie 🙂
M
Zazdroszczę Ci tego kursu, bo taki deser na pewno świetnie smakuje 🙂
Dziękuję, kurs bardzo mi się podobał, mam nadzieję jeszcze kiedyś to powtórzyć 🙂
M
Ale super, gratuluję ci takiej przygody. A deser wygląda wspaniale 🙂
Dziękuję bardzo 🙂 Super doświadczenie 🙂
M
Ciekawe spotkanie i pyszny krem 🙂
Tak, dziękuję bardzo 🙂
M
Ale super takie warsztaty 😀 A deser prezentuje się naprawdę kusząco 🙂
Dziękuję, warsztaty super, mam nadzieję jeszcze kiedyś uczestniczyć 🙂
m
Chętnie bym spróbowała tego deseru 🙂
Zachęcam gorąco 🙂
M
Ten krem musi być pyszny!
Smakował i to bardzo 🙂
Pozdrawiam,
M
Gratuluję cudownej przygody 🙂
Bardzo dziękuję 🙂
M
Bardzo ciekawe przeżycie. Zdjęcie ze sławą kulinarnego świata , gratuluję 🙂
Dziękuję, wspaniałe dowiadczenie 🙂
M
Taki kurs to świetna sprawa 🙂 Super!
O tak, chciałabym to jeszcze kiedyś powtórzyć 🙂
M
Dodatek trawy cytrynowej i cynamonu intryguje. Deser z pewnością smakował obłędnie!
Tak, dodatek przypraw to świetny pomysł 🙂
M
ale wspaniały deser:)
Dziękuję bardzo 🙂
M
O! Jaki ciekawy kremik. Z pewnością musi smakować wybornie.
Bardzo lubię takie propozycje.
Smacznie i apetycznie.
Pozdrawiam 🙂
Warto się skusić, pozdrawiam serdecznie 🙂
M
Cudowny deser! A zdjęcie bardzo bardzo sympatyczne 😉
Dziękuję, bardzo mi miło 🙂
M
Intrygujące jesienną aurą
Tak, karmel ma bardzo ładny kolor 🙂
M
Uwielbiam tego typu desery 😀
Proste i smaczne 🙂
Pozdrawiam,
M
Super przygoda i pyszne deser 🙂
O tak, niezapomniane wrażenia 🙂
M
Nie znam takiego deseru, ale musi być pyszny…
Fajne warsztaty 🙂
Deser pyszny, warsztaty super, polecam serdecznie jedno i drugie 🙂
M
Pycha, świetne spotkanie☺
Pysznie wygląda . Wspaniale
Świetny deser, gratuluję przygody 🙂
To musiało być fantastyczne spotkanie.