Jesienna pogoda chyba na dobre już u nas zagościła. Trochę to smutne, że nie mogliśmy się nacieszyć złotą, polską jesienią, ale na pociechę mamy pyszne śliwki, dynie i grzyby. Dzisiaj właśnie będę używać śliwek, ale nie jako dodatku do ciasta, albo knedli, a jako składniku gulaszu. Bardzo lubię połączenie mięsa i owoców, delikatna polędwiczka fajnie komponuje się z kwaskowymi śliwkami. Gulasz ma świetny smak z nutką tymianku, czosnku i miodu oraz dymnym akcentem wędzonych śliwek. Najlepszy odgrzany następnego dnia. Polecam serdecznie 🙂
Przepis:
2 cienkie plasterki wędzonego boczku
1 łyżka oleju
1 polędwiczka wieprzowa (o wadze około 500 gr)
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
4 – 5 dużych śliwek
2 – 3 śliwki wędzone (ewentualnie suszone)
1 czubata łyżka powideł śliwkowych
3/4 szklanki rosołu
1/2 łyżeczki tymianku
1 liść laurowy
1 łyżeczka miodu
szczypta cynamonu
sól i pieprz
W rondlu rozgrzewamy olej, wkładamy pokrojony w paski boczek i podsmażamy mieszając, aby wytopił się tłuszcz. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, lekko solimy, smażymy około 1 minutę, dodajemy pokrojoną w 2 – 3 cm kostkę polędwiczkę, mieszamy i smażymy przez około 5 minut mieszając, aż mięso się przyrumieni. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek, cynamon, liść laurowy i śliwki bez pestek, pokrojone w kawałki oraz pokrojone śliwki wędzone. Smażymy przez około 2 minuty mieszając. Wlewamy rosół, dodajemy powidła, mieszamy, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez około 25 minut. Doprawiamy miodem, solą i sporą ilością pieprzu. Odstawiamy z ognia i zostawiamy na noc. Następnego dnia podgrzewamy przed podaniem. Smacznego 🙂
Na taką pogodę jak znalazł 🙂
Tak, jak najbardziej 🙂
M
Wspaniałe, jesienne danie 🙂
Jesienne smaki, gorąco polecam 🙂
M
Pyszne danie 🙂 Takie smaki to coś co uwielbiam 🙂
Świetnie, bardzo się cieszę 🙂
M
smakowite połączenie, mięso i owoce, mniam:)
Dziękuję bardzo 🙂
M
polędwiczki + śliwki – co za cudowne połączenie!
Bardzo fajny duet 🙂
M
W takim wydaniu gulaszu jeszcze nie jadłam, a wygląda wyjątkowo apetycznie:)
Warto się skusić, zapraszam 🙂
M
mniam…apetyczne danie 🙂
Bardzo serdecznie polecam 🙂
M
Polędwiczki uwielbiam, śliwki uwielbiam – to danie mnie…
Dopiero co zjadłam śniadanie ale już jestem głodna 🙂
Super, bardzo się cieszę 🙂
M
Zdecydowanie moje klimaty, wygląda mega apetycznie 🙂
Bardzo miło mi to słyszeć 🙂
M
Bardzo chętnie bym zjadła taki gulasz 🙂 Prezentuje się niesamowicie smacznie 🙂
Bardzo dziękuję 🙂
M
O mniam! Narobiłaś smaku! Świetny na jesienny obiad 🙂
Super, bardzo mi miło )
M
ale pysznie wygląda <3 ekstra pomysł na poniedziałkowy obiadek 😀 <3
Dziękuję, fajny obiad, polecam gorąco 🙂
M
Co za wspaniała gulasz.
Wydaje mi się, że nigdy niczego podobnego nie jadłam.
Ach, koniecznie muszę wypróbować go! 🙂
Pozdrawiam serdecznie 🙂
Dziękuję bardzo, polecam serdecznie 🙂
M
A mnie takie połączenie zawsze zaskakuje, jest zdecydowanie mało przewidywalne 😉
Tak, niebanalnie, ale smacznie 🙂
M
Pyszna, jesienna propozycja!!! Mniam 🙂
Myślę, że śliwki świetnie komponują się z mięsem 🙂
Ja też korzystam teraz z dobrodziejstwa śliwek i mam wrażenie, że świetnie się komponują ze wszystkim.
Pyszny obiadek, zjadłabym 🙂
Ja cały czas mam nadzieję, na złotą, polską jesień i jakąś jesienną wycieczkę 🙂
Też chciałabym jeszcze nacieszyć się piękną jesienią, pozdrawiam 🙂
M