CIASTECZKA KOKOSOWE Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ

przez | 13 września 2017

ciastko 1 (Medium)
Proste, a jednocześnie delikatne ciasteczka o subtelnymm kokosowym smaku. Robiłam już podobne z wiśniami, a tym razem na wierzchu dodałam polewę czekoladową, a do dekoracji użyłam wiórków kokosowych, orzechów i owoców goji. To proste ciasteczka, nie są ani pracochłonne, ani skomplikowane. Fajny dodatek do kawy lub herbaty na drugie śniadanie lub podwieczorek. Wspaniale smakują i ładnie się prezentują. Polecam serdecznie 🙂
Przepis:
(około 16 ciasteczek)
150 gramów mąki
80 gramów wiórków kokosowych
60 gramów zimnego masła
20 gramów cukru pudru lub drobnego cukru
1 jajko
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
(polewa)
50 gr czekolady (u mnie gorzka)
1 łyżeczka masła

Ręcznie lub w malakserze z podanych składników wyrabiamy szybko kruche ciasto. Odrywamy małe kawałki ciasta i formujemy kulki o średnicy około 2,5 cm (powinno wyjść 16 kulek). Każdą kulkę spłaszczamy, żeby powstało koło o średnicy około 4 – 5 cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę z ciastami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 15 minut. Wyjmujemy, czekamy aż całkiem wystygną i przekładamy na talerz. Składniki polewy rozpuszczamy w kąpieli wodnej, łyżeczką nakładamy polewę na ciasteczka i lekko rozsmarowujemy, wierzch dekorujemy i gotowe. Smacznego 🙂

51 komentarzy do „CIASTECZKA KOKOSOWE Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ

  1. ~Marcepanowy Kącik

    Ależ one smacznie wyglądają. Chętnie porwała bym z kokosem i nasionami goi 🙂

    Odpowiedz
  2. ~Megly

    Bardzo podoba mi się podobają te ciasteczka.
    Świetne 🙂
    Zjem chętnie!
    Pięknie udekorowane.
    Pozdrawiam czwartkowo 🙂

    Odpowiedz
  3. ~Mama Urwisa

    Właśnie piję kawkę idealnie by mi do niej smakowały 🙂
    Przepis zachowam i mam nadzieję, że niedługo będę mieć okazję je zrobić 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *