RAFAELLO KOKOSOWO-MALINOWE (BEZ PIECZENIA)

przez | 5 lipca 2017

rafaello 004
Rafaello, czyli proste ciasto bez pieczenia z gotowych herbatników przekładanych kremem budyniowym na pewno znacie od dawna. Bardzo lubię kokosowy smak, ale tym razem wzbogaciłam ciasto o smak malinowy w postaci dżemu do przełożenia i malin do dekoracji, dzięki czemu stało się jeszcze pyszniejsze i jeszcze ładniej wygląda. To naprawdę świetne ciasto, gdy mamy mało czasu na stanie w kuchni a chcemy zaskoczyć gości lub rodzinę smacznym deserem. Możemy zamiast malin użyć innych sezonowych owoców i też będzie smakowicie. Polecam gorąco, szczególnie w lecie, gdy nie mamy ochoty odpalać piekarnika 🙂

Przepis:
1/2 litra mleka
2 łyżki maki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 szklanki cukru,
150 gramów masła
200 gramów wiórków kokosowych
3 paczki herbatników “petitki”
1 dżem malinowy (300 gr)
świeże maliny do dekoracji

Odlewamy 3/4 szklanki mleka i mieszamy dokładnie rózgą z mąką pszenną i ziemniaczaną, cukrem i cukrem wanilinowym (możecie dodać więcej cukru, jeśli lubicie słodsze desery). Resztę mleka zagotowujemy, odstawiamy z ognia, wlewamy wcześniej przygotowaną mieszankę energicznie mieszając, stawiamy na ogniu i gotujemy mieszając, aż powstanie gęsty budyń. Przelewamy do miski i odstawiamy do ostudzenia (na wierzch możemy położyć folię spożywczą, żeby nie zrobił się kożuch). Z wiórków kokosowych odkładamy 5 łyżek do posypania wierzchu. Masło kroimy na małe kawałki i miksujemy z budyniem oraz z wiórkami kokosowymi do połączenia wszystkich składników. Formę o wymiarach 20 x 30 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Układamy warstwę herbatników, na niej rozsmarowujemy cienką warstwą połowę dżemu, następnie połowę masy budyniowej, przykrywamy warstwą herbatników, na niej rozsmarowujemy pozostały dżem, następnie masę budyniową, posypujemy wiórkami kokosowymi, wstawiamy do lodówki na noc. Przed podaniem kroimy na kwadraty i dekorujemy świeżymi malinami. Smacznego 🙂

42 myśli nt. „RAFAELLO KOKOSOWO-MALINOWE (BEZ PIECZENIA)

  1. ~EllaCanto

    Nie jadłam nigdy takiego Rafaello 🙂 Ale lubię kokosa, a dodatek dżemu do słodkiej masy świetnie równoważy smak.

    Odpowiedz
  2. ~Dorota

    Rafaello z malinami to coś dla mnie. Robiłam kiedyś bez owoców, na krakersach i kremie budyniowym z kokosem. I było całkiem smaczne.

    Odpowiedz
  3. ~marcepanowy kącik

    Często jadam batony bounty tak bardzo lubię kokos. A kuleczki raffaello jak dosiądę, to znika cały pojemnik 🙂 Ciacho pyszne i jak patrzę to mi ślinka leci -:)

    Odpowiedz
  4. ~Megly

    Wow! Pycha! Zjadłabym nawet na śniadanko.
    Coś czuję, że to moje gusta i idealnie by mi zasmakowało.
    Lubię kokos bardzo.
    Pozdrawiam ze słonecznej Austrii! 🙂

    Odpowiedz
    1. makellba Autor wpisu

      Dziękuję, baw się dobrze i odpoczywaj 🙂
      Pozdrawiam,
      M

      Odpowiedz
    1. makellba Autor wpisu

      Dziękuję, bardzo smaczne, zachęcam do spróbowania 🙂
      M

      Odpowiedz
    1. makellba Autor wpisu

      Super, też uwielbiam połączenie kokosa z malinami 🙂
      M

      Odpowiedz
  5. ~Ewa

    Czasem niewielki zabieg, a zmienia on pyszne ciasto w jeszcze pyszniejsze:) Świetny pomysł z tym malinowym dodatkiem:)

    Odpowiedz
    1. makellba Autor wpisu

      Dziękuję zgadza się, niewielka zmiana, a bardzo fajny efekt 🙂
      Pozdrawiam,
      M

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.