Pogoda ostatnio nas nie rozpieszcza, więc staram się, żeby chociaż na stole było kolorowo i apetycznie. Ciasto francuskie zawsze mam pod ręką, a pozostałe składniki zależą od tego na co akurat mamy ochotę. Nie podaję dokładnie ilości dodatków, bo możecie wykorzystać coś innego, ta tarta to bardziej pomysł na fajne i kolorowe danie. Bardzo prosta, a jednocześnie ciekawa w smaku. Barwny wierzch pięknie się prezentują i zachęcają do spróbowania. Świetnie smakuje na kolację lub lekki obiad. Możemy podać na ciepło lub na zimno. Polecam serdecznie 🙂
Przepis:
1 płat ciasta francuskiego prostokątnego (około 270 gramów)
250 gramów serka ricotta
3 łyżki tłustej śmietany
1 jajko roztrzepane
1 łyżeczka tymianku
sól i pieprz
2 łyżki bułki tartej
Dodatki: oliwki zielone i czarne, cukinia w plasterkach, pomidorki koktajlowe, groszek konserwowy, kukurydza konserwowa, salami
Ciasto powinno być cienkie, więc raczej wybierajcie ciasto przeznaczone na tartę (około 2 – 3 mm grubości). Płat ciasta rozkładamy na blaszce na papierze do pieczenia, zawijamy około 1 cm brzegu do środka, aby powstał mały rant. Ciasto posypujemy bułką tartą, rozsmarowujemy serek ricotta wymieszany z jajkiem, śmietaną, tymiankiem, solą i pieprzem. Na wierzchu układamy pozostałe składniki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 20 – 25 minut. Wyjmujemy, czekamy, aż trochę ostygnie i podajemy. Smacznego 🙂
Wow! Jak pięknie wygląda! Świetnie i na pewno mega smacznie 🙂
Dziękuję, smaczna i fajnie wygląda, polecam gorąco 🙂
M
Że też nigdy nie wpadłam na pomysł zrobienia takiej tarty w paski! Apetycznie się prezentuje i każdy znajdzie w niej coś dla siebie, dzięki tej różnorodności smaków 🙂
Dziękuję, tak dla każdego coś smacznego 🙂
M
Wow, swietny efekt! Ale pyszności 🙂
Dziękuję, polecam gorąco, warto się skusić 🙂
M
Super pomysł, uwielbiam takie kolorowe dania 🙂
Dziękuję bardzo 🙂
M
Przepysznie wygląda taka tarta z różnymi paskami dodatków 😀
Dziękuję, bardzo mi miło, że Wam się podoba 🙂
M
Super pomysł! 🙂 Tarta wygląda obłędnie 🙂
Dziękuję bardzo 🙂
Pozdrawiam,
M
Jest piękna – podziwiam!
Ja właśnie jestem na wakacjach, więc też sobie pozwalam na takie rozkosze dla smaku 🙂
Nawet podobne pyszności wczoraj jadłam 🙂
Buziaki!
Pozdrawiam wyjazdowo 🙂
Dziękuję, miłych wakacji 🙂
M
Apetycznie i kolorowo. Prawdziwe lato:)
Dziękuję, właśnie o to chodziło 🙂
M
ale cudownie wygląda, szalenie apetyczna 😉
Dziękuję, bardzo mi miło 🙂
M
Przepięknie wygląda ta tarta w paski! 🙂
Dziękuję, zachęcam do spróbowania 🙂
M
Apetyczna tarta. Pomysłowo zrobiona 🙂
Bardzo dziękuję 🙂
M
Pasiasta tarta wygląda bardzo apetycznie. Świetny pomysł:)
Dziękuję, serdecznie polecam 🙂
M
Ślicznie podane, a i ciasto francuskie na słono bardzi lubię 🙂
Super, ja też przepadam za ciastem francuskim 🙂
Pozdrawiam,
M
Taką tartę skosztowałabym z chęcią, świetny pomysł 🙂
Dziękuję bardzo, warto się skusić 🙂
M
Super połączenie składników i świetny wygląd tarty zdecydowanie zachęcają do jej przygotowania 🙂
Dziękuję, bardzo gorąco polecam 🙂
M
Wspaniała, wygląda bardzo apetycznie 🙂
Dziękuję bardzo serdecznie 🙂
M
Świetna! Idelna na spotkanie ze znajomymi 🙂
Dziękuję, tak pasuje idealnie 🙂
Pozdrawiam,
M
Tarcie pięknie w tych kolorach 🙂
Dziękuję bardzo 🙂
M
Nie przepadam za ciastem francuskim, ale wzięłabym kawałek nie od strony salami.
Bardzo mi miło, że jednak się skusisz 🙂
M
Jak kolorowo i apetycznie! Niesamowicie smakowita tarta 🙂 Od samego patrzenia zrobiłam się głodna 🙂
Super, bardzo się cieszę 🙂
Pozdrawiam,
M
Ciasto francuskie lubię właśnie za to, że można z niego wyczarować coś mega pysznego w mniej niż pół godziny. Choćby taką kolorową tartę. Wygląda bardzo smakowicie 🙂
Dziękuję, też bardzo lubię ciasto francuskie i często coś z niego przygotowuję 🙂
M
Ładna kolorowa kompozycja!
Świetne kolorki 🙂