Każdego roku czekam na rabarbar, bo jest to dla mnie powrót do smaków dzieciństwa, kiedy jadło się kawałki rabarbaru zanurzając je w cukrze. Dwa przeciwstawne smaki kwaśny, lekko cierpki rabarbar i słodki cukier. Teraz najczęściej używam rabarbaru, jako dodatku do ciasta lub kompotu. Fajnie smakuje w placku drożdżowym, ciasto jest miękkie i pulchne, rabarbar kwaskowy, a na wierzchu chrupiąca kokosowa kruszonka. Prosto i bardzo smakowicie, serdecznie polecam 🙂
Przepis:
(ciasto na formę 21 x 28 cm)
350 gramów mąki pszennej
7 gramów suchych drożdży (1 opakowanie)
50 ml ciepłego mleka
szczypta soli
40 gramów cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 jajka (w temperaturze pokojowej)
75 gramów stopionego i wystudzonego masła
(rabarbar)
400 gramów rabarbaru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cukru pudru
(na kruszonkę)
50 gramów zimnego masła
50 gramów wiórków kokosowych
50 gramów mąki pszennej
40 gramów cukru pudru
Drożdże wsypujemy do miseczki, mieszamy z ciepłym mlekiem oraz 1 łyżeczką cukru i jedną łyżeczką mąki, odstawiamy na 10 minut. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, zaczyn drożdżowy, cukier, roztrzepane jajka, i masło. Mieszamy łyżką, następnie wyrabiamy przez 5 minut, żeby powstało lekkie, elastyczne ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na 60 minut (powinno podwoić swoją objętość). Wyrośnięte ciasto uderzamy dłonią, żeby je odpowietrzyć i wyrabiamy około 3 minuty. Do formy wysmarowanej masłem i wysypanej cienką warstwą mąki, przekładamy ciasto formując placek. Odstawiamy jeszcze na około 30 minut do wyrośnięcia. Umyty rabarbar (bez liści) kroimy na 1 cm kawałki, wkładamy do miski, posypujemy mąką ziemniaczaną i cukrem, potrząsamy energicznie, żeby mąka i cukier pokryły kawałki rabarbaru, układamy na cieście. Składniki kruszonki mieszamy w malakserze do uzyskania grudek. Wyrośnięte ciasto z rabarbarem posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 25 – 30 minut. Wyjmujemy, żeby ostygło.
Na takie ciasto to ja jestem chętna zawsze i o każdej porze 🙂 Pysznie wygląda 🙂
Dziękuję, gorąco polecam 🙂
M
Idealne połączenie 🙂
Też uwielbiam takie smaki 🙂
M
uwielbiam drożdżowe z malinami 🙂
Z malinami też musi być pyszne 🙂
M
Oooo tak to ciasto idealne do mnie. Poproszę kawałeczek.
Zapraszam serdecznie 🙂
M
Czy można oprzeć się domowemu drożdżowemu?:)
Nie można, nawet nie warto próbować 🙂
M
Wspaniałe ciasto, uwielbiam drożdżowe 🙂
Dziękuję serdecznie 🙂
M
Bardzo lubię ciasta ze smakowymi kruszonkami. Polecam 🙂
To tak jak ja 🙂
Pozdrawiam,
M
Dzisiaj wspominałyśmy właśnie z moją Mamą te czasy kiedy jadło się rabarbar maczany w cukrze. Uwielbiam te smaki! U mnie jutro będzie ciasto z rabarbarem 🙂
Piękne wspomnienia 🙂
Pozdrawiam,
M
Pyszne ciasto 🙂
Dziękuję bardzo 🙂
M
uwielbiam drożdżowe ciasta a takie z rabarbarem to mus w sezonie
Tak, w sezonie koniecznie trzeba upiec takie ciasto 🙂
Pozdrawiam,
M
Ciasto drożdżowe świetnie komponuje się z lekko kwaśnymi owocami i kruszonką. Uwielbiam ten smak 🙂 Kradnę kawałeczek ^_^
Dziękuję, zapraszam serdecznie 🙂
M
Świetne ciacho. Jak dla mnie do kawy. Najlepsze. 🙂
Dziękuję, serdecznie polecam 🙂
M
Drożdżowe z rabarbarem to jest to <3 Nie mamy piekarnika ale za to dzisiaj zaserwowałyśmy sobie placuszki z musem rabarbarowym zrobionym na patelni 🙂
Super, taki rabarbar musi smakować niesamowicie 🙂
M
Bardzo podoba mi się połączenie słodkiego ciasta i kwaskowatego rabarbaru 😀 Ciasto wygląda bardzo smakowicie 🙂
Dziękuję, rabarbar w ciastach smakuje bosko 🙂
M
Pycha, cudnie się prezentuje 🙂
Dziękuję bardzo 🙂
M
Akurat mam rabarbar z działki, więc kto wie, może zaszaleję i zrobię ciasto rabarbarowe 🙂
Super, własny rabarbar to jest coś 🙂
M
Naprawdę świetny placek drożdżowy! 🙂 Już od dawna coś takiego mnie kusiło. Teraz już wiem, że niebawem się na niego zdecyduję. Może… bliżej weekendu? 🙂 Koniecznie w wersji z rabarbarem.
Pozdrawiam 🙂
Na weekend świetnie pasuje, do popołudniowej kawki 🙂
M
moja mama zrobiła wczoraj coś podobnego
Super, musiało być pyszne 🙂
M
Cudowne ciacho, takie to ja uwielbiam 🙂
Ja też, smakuje super 🙂
Pozdrawiam,
M
apetyczne ciacho na tę porę roku 🙂
Tak, w sezonie rabarbarowym pysznie smakuje 🙂
M