Proste, a jednocześnie eleganckie danie. Polędwiczka pieczona w cieście francuskim jest niezwykle soczysta i smaczna, jej smak podkreśla szynka parmeńska i musztarda, a całość otula chrupiące ciasto francuskie. Fajny sposób na ciekawą potrawę, nie jest trudna ani pracochłonna, a przypadnie do gustu niejednemu smakoszowi. Pasuje na rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi lub imprezę. Serdecznie polecam 🙂
Przepis:
1 polędwiczka wieprzowa (o wadze około 500 gr)
sól, pieprz, mielony kminek, słodka papryka w proszku
1 łyżka oleju
2 łyżeczki musztardy
6 cienkich plasterków szynki parmeńskiej lub podobnej
1 płat prostokątnego ciasta francuskiego
Umytą i dokładnie osuszoną polędwiczkę doprawiamy solą, pieprzem, kminkiem i papryką. Na patelni rozgrzewamy olej smażymy polędwiczkę po około 2 minuty z każdej strony. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Na desce rozkładamy plasterki szynki jeden obok drugiego, tak żeby lekko na siebie zachodziły, pośrodku układamy polędwiczkę w poprzek plasterków, wierzch mięsa smarujemy musztardą i zwijamy w szynkę.
Rozkładamy ciasto francuskie, powinno być cienkie na około 2 – 3 mm, jeśli jest grubsze, to je delikatnie rozwałkowujemy. Na środku ciasta układamy polędwiczkę i w miarę ciasno zawijamy, zlepiamy końce, przekładamy całość na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (zlepieniem do dołu). Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 25 minut. Wyjmujemy, odstawiamy na około 10 minut, kroimy na plastry o grubości około 2 cm. Smacznego 🙂
Szczerze? Do tej pory polędwiczki w cieście francuskim jeszcze nie jadłam, choć przymierzam się do niej od dłuższego czasu. Taka otulona szynką parmeńską i muśnięta musztardą musi smakować pysznie. Dodatkowo pysznie wygląda, co niejednokrotnie jest pierwszym bodźcem do wykonania dania. Myślę, że jestem o krok bliżej do jej zrobienia:) Dzięki za pyszną inspirację:)
Polędwiczkę uwielbiam, ciasto francuskie również, ale jeszcze nigdy nie jadłam polędwiczki w cieście. Bardzo fajny pomysł 🙂
uwielbiam mięso w cieście francuskim:)
Muszę kiedy spróbować! Fajny pomysł na obiad, nigdy nie robiłam polędwiczek w cieście!:)
Mistrzostwo Cudnie się udala i pewnie smakowala nieziemsko Pozdrawiam
Fajny pomysł. Również jeszcze nie podawałam tak polędwiczki. Chętnie wypróbuję 🙂
Bardzo mi miło 🙂
Pozdrawiam,
M
Ależ to musi być dobre, delikatne danie. Wygląda super. Prezentuje się apetycznie.
Dawno nie jadłam polędwiczek. Skusiłaś mnie!
Pozdrawiam! Miłego dnia! 🙂
Super, bardzo się cieszę, że Cię skusiłam 🙂
M
Prezentuje się niezwykle smakowicie. Cudowna propozycja 🙂 <3
Dziękuję bardzo 🙂
Pozdrawiam,
M
Mięsa w cieście francuskim bardzo lubię 🙂
Świetny sposób na polędwiczkę, serdecznie polecam 🙂
M
Zastanawiam się, dlaczego jeszcze takiej nie jadłam?
To dobra okazja, żeby spróbować 🙂
Pozdrawiam,
M
wygląda bardzo elegancko
Proste danie, a jednocześnie fajnie się prezentuje 🙂
Polecam gorąco 🙂
M
Bardzo apetyczne danie 🙂
Dziękuję bardzo 🙂
M
Fajna opcja na wykorzystanie ciasta francuskiego 😀
Tak, bardzo fajne danie 🙂
Pozdrawiam,
M
W tej wersji polędwiczki jeszcze nie robiłam 🙂
To polecam serdecznie 🙂
Pozdrawiam,
M
Polędwiczki prezentują się bardzo ciekawie 🙂