Często eksperymentuję z różnymi pastami kanapkowymi. Pasta z zielonego groszku powstała z myślą o zbliżającej się Wielkanocy, bo chciałabym jej użyć do faszerowania jajek. Oczywiście świetnie pasuje też, jako dodatek do pieczywa lub grzanek. Zielony groszek nadaje jej pięknego koloru, ser feta kremowej konsystencji, pasta jest lekka i delikatna w smaku, z cytrynową nutką i odrobiną czosnkowego aromatu. Prosta do zrobienia, mniej tradycyjna od klasycznych past jajecznych, fajnie się prezentuje, wszystko to sprawia, że podbiła nasze podniebienia. Polecam serdecznie, wypróbujcie przez świętami 🙂
Przepis:
1 opakowanie mrożonego zielonego groszku (450 gramów)
100 gramów sera feta
sok wyciśnięty z 1/2 dużej cytryny
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
sól i pieprz (najlepiej biały)
Groszek gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu, odcedzamy i przelewamy bardzo zimną wodą, żeby zachował kolor i dokładnie odsączamy. W malakserze miksujemy wszystkie składniki na jednolitą, kremową pastę. Wstawiamy na pół godziny do lodówki, podajemy z pieczywem, grzankami lub jako farsz do jajek ugotowanych na twardo. Smacznego 🙂
Ooo 🙂 Ale wspaniała pasta 🙂 Lubię takie!
Dawno nie robiłam i zainspirowałaś mnie do zrobienia takiej 🙂
Świetny ma kolor – wiosenny!
Pozdrowionka cieplutkie!
Dziękuję bardzo, mam nadzieję, że będą smakować 🙂
M
Świetny pomysł 🙂 Uwielbiam fetę i groszek, na pewno wypróbuję.
Dziękuję, bardzo mi miło, serdecznie polecam 🙂
M
Ale piękne! Idealne jajka na świąteczny stół 🙂
Pychoty! Z pewnością wykorzystam na Wielkanoc 🙂 Zapisane <3 Pozdrawiam serdecznie :*
Super, bardzo się cieszę 🙂
Pozdrawiam,
M
O mniam, jeszcze jedzone z rzeżuchą to musi być miazga 😀
Fajny pomysł, muszę spróbować z rzeżuchą 🙂
Pozdrawiam,
M
Bardzo fajna pasta – piękny kolorek i na pewno super smak 🙂
Serdecznie polecam, warto się skusić 🙂
M
bardzo lubimy pasty, a ta wygląda bardzo smakowicie:)
Dziękuję bardzo, mam nadzieję, że będzie smakować 🙂
M
Chyba to jednak nie moje smaki;)
Warto się przekonać 🙂
Pozdrawiam,
M
mają wspaniały wiosenny kolorek 🙂 świąteczny stół doskonale udekorują 🙂
Tak, od razu wiosenniej na stole się zrobiło 🙂
Pozdrawiam,
M
Hmmm ciekawe Nigdy nie jadlam takiej pasty z zielonego groszku Porywam przepis i koniecznie musze wyprobowac Może już dziś na kolacje Pozdrawiam
Super, bardzo się cieszę 🙂
Pozdrawiam,
M
Bardzo fajny pomysł 🙂
Dziękuję serdecznie 🙂
M
Tylko kilka prostych składników i jest czym chlebek posmarować lub z jajkiem się zajadać!
Prosto i smacznie, polecam serdecznie 🙂
M
Pasta na pewno pyszna – zielona od groszku, pikantniejsza od fety
Dziękuję, fajnie smakuje i ma piękny kolor 🙂
Pozdrawiam,
M
Fajny pomysł na świąteczne śniadanie. Takiej pasty jeszcze nie robiłam, ale podoba mi się bardzo 🙂
Świetny pomysł zwłaszcza teraz, na początku wiosny 🙂
Bardzo smakowicie się prezentują 🙂
Dziękuję bardzo 🙂
Pozdrawiam,
M
musze zrobic z taką pastą
Super, mam nadzieję, że będzie smakować 🙂
Pozdrawiam,
M
jakie kolorowe 🙂
Dziękuję, trochę wiosny w kuchni 🙂
Pozdrawiam,
M