PASTA Z ZIELONEGO GROSZKU

przez | 24 marca 2017

pasta groszek jajoCzęsto eksperymentuję z różnymi pastami kanapkowymi. Pasta z zielonego groszku powstała z myślą o zbliżającej się Wielkanocy, bo chciałabym jej użyć do faszerowania jajek. Oczywiście świetnie pasuje też, jako dodatek do pieczywa lub grzanek. Zielony groszek nadaje jej pięknego koloru, ser feta kremowej konsystencji, pasta jest lekka i delikatna w smaku, z cytrynową nutką i odrobiną czosnkowego aromatu. Prosta do zrobienia, mniej tradycyjna od klasycznych past jajecznych, fajnie się prezentuje, wszystko to sprawia, że podbiła nasze podniebienia. Polecam serdecznie, wypróbujcie przez świętami 🙂

Przepis:
1 opakowanie mrożonego zielonego groszku (450 gramów)
100 gramów sera feta
sok wyciśnięty z 1/2 dużej cytryny
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
sól i pieprz (najlepiej biały)

Groszek gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu, odcedzamy i przelewamy bardzo zimną wodą, żeby zachował kolor i dokładnie odsączamy. W malakserze miksujemy wszystkie składniki na jednolitą, kremową pastę. Wstawiamy na pół godziny do lodówki, podajemy z pieczywem, grzankami lub jako farsz do jajek ugotowanych na twardo. Smacznego 🙂

33 myśli nt. „PASTA Z ZIELONEGO GROSZKU

  1. ~Megly

    Ooo 🙂 Ale wspaniała pasta 🙂 Lubię takie!
    Dawno nie robiłam i zainspirowałaś mnie do zrobienia takiej 🙂
    Świetny ma kolor – wiosenny!
    Pozdrowionka cieplutkie!

    Odpowiedz
    1. makellba Autor wpisu

      Dziękuję bardzo, mam nadzieję, że będą smakować 🙂
      M

      Odpowiedz
    1. makellba Autor wpisu

      Fajny pomysł, muszę spróbować z rzeżuchą 🙂
      Pozdrawiam,
      M

      Odpowiedz
    1. makellba Autor wpisu

      Dziękuję bardzo, mam nadzieję, że będzie smakować 🙂
      M

      Odpowiedz
    1. makellba Autor wpisu

      Tak, od razu wiosenniej na stole się zrobiło 🙂
      Pozdrawiam,
      M

      Odpowiedz
  2. ~agnes mendes

    Hmmm ciekawe Nigdy nie jadlam takiej pasty z zielonego groszku Porywam przepis i koniecznie musze wyprobowac Może już dziś na kolacje Pozdrawiam

    Odpowiedz
    1. makellba Autor wpisu

      Dziękuję, fajnie smakuje i ma piękny kolor 🙂
      Pozdrawiam,
      M

      Odpowiedz
    1. makellba Autor wpisu

      Super, mam nadzieję, że będzie smakować 🙂
      Pozdrawiam,
      M

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.