Danie na pożegnanie zimy. Chili con carne (w skrócie Chili) pochodzi od hiszpańskiego “chile con carne”, co oznacza “papryki z mięsem”. Najczęściej przygotowywane z wołowiny, ale ja użyłam mięsa z udźca indyka i bardzo polecam. To danie szybkie i wygodne do przygotowania, smaczne, rozgrzewające i pożywne, świetnie pasuje do placków tortilli. Fajne na rodzinny obiad lub na spotkanie z przyjaciółmi. Można ugotować dzień wcześniej, bo odgrzewane smakuje jeszcze lepiej. Polecam serdecznie 🙂
Przepis:
500 gramów mielonego udźca z indyka
1 łyżka oleju
1 cebula drobno posiekana
2 ząbki czosnku drobno posiekane
1/2 – 1 łyżeczka chilli w proszku
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka suszonego oregano
1 puszka krojonych pomidorów
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
sól i pieprz
W rondlu o grubym dnie rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso i smażymy na dużym ogniu przez około 2 minuty, rozgniatając grudki mięsa widelcem. Dodajemy cebulę i czosnek, mieszamy, smażymy przez około 1 minutę mieszając. Dodajemy pozostałe składniki (oprócz fasoli i kukurydzy), mieszamy, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez około 10 minut. Dodajemy fasolę i kukurydzę, mieszamy, przykrywamy i dusimy jeszcze 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy posypane natką pietruszki lub kolendrą. Smacznego 🙂
Bardzo lubię to danie 🙂
Tak, fajnie smakuje i jest proste do zrobienia 🙂
Pozdrawiam,
m
Bardzo lubię to danie. Super rozgrzewa 🙂
Świetne, szczególnie w zimie 🙂
Pozdrawiam,
M
Bardzo lubię 🙂
Pyszne 🙂
Zgadza się, pyszne 🙂
M
Pychotka! 🙂
Bardzo apetycznie wygląda 🙂
Dziekuję bardzo 🙂
M
Świetne, rozgrzewające danie na zimę.
Robię rzadko, ale uwielbiam niesamowicie. Pyszne danie 🙂 Zakochałam się w nim od pierwszego skosztowania. Narobiłaś mi smaka.
Pozdrawiam cieplutko 🙂
To świetnie, że lubisz to danie, polecam 🙂
Pozdrawiam,
M
pychotka 🙂 bardzo lubię 🙂
O, dzięki za przypomnienie. To danie robiłam wieki temu. Dobrze wiedzieć, że z indykiem też dobre 🙂
Tak, indyk tez się sprawdza w tym daniu, polecam 🙂
Pozdrawiam,
M
Po raz kolejny to moje smaki <3 Danie idealne na obiad. Mogłabym jeść codziennie 🙂
Bardzo fajnie, że trafiłam w Twój smak 🙂
Pozdrawiam,
M
Uwielbiam chili, robię je bardzo często, zwłaszcza zimą, doskonale rozgrzewa 😉
Tak, to danie kojarzy mi się zimowo 🙂
Pozdrawiam,
M
Fajne, spróbuj zrobić z chorizo 🙂
http://k-m.blog.pl/2017/01/09/chorizo-con-carne/
Dziękuję za pomysł, z chorizo też musi świetnie smakować 🙂
Pozdrawiam,
M
Poproszę taka porcyjkę 🙂
Proszę bardzo 🙂
Pozdrawiam,
M
Wpraszam się na obiad!
Piękne miseczki 😀
Dziękuję, zapraszam 🙂
M
ale pysznie:)
Dziękuję bardzo 🙂
M
Wygląda smakowicie <3 Fajnie, że można przygotować dzień wcześniej 🙂
Tak, nawet lepiej smakuje 🙂
Pozdrawiam,
M
To też coś w naszym stylu 😀 Pychotka 😀
Super, nie byłam pewna, czy to Wasze smaki 🙂
Pozdrawiam,
M
Uwielbiamy takie potrawki szczególnie z fasolą 😀
Jak ja dawno nie robiłam tej potrawy. Czas to zmienić!
Dobra okazja, żeby sobie przypomnieć, polecam 🙂
Pozdrawiam,
M
Uwielbiamy 🙂 Polecamy spróbować z wołowiną 😉
Tak z wołowiną też świetnie smakuje, bardziej klasycznie 🙂
Pozdrawiam,
M