Do lata jeszcze daleko, ale smak tej tarty kojarzy mi się z wakacjami i piękną plażą nad brzegiem błękitnego morza. Ten deser łączy w sobie świetny smak kokosa z owocami. Trzy różne warstwy połączone w jedno pyszne ciasto, które dostarczy przyjemności podniebieniu. Chrupiący spód, delikatny krem kokosowy i owoce (u mnie mango i pierwsze w tym roku maliny). Prosty i bardzo apetyczny deser, nawet nie trzeba odpalać piekarnika. Polecam serdecznie 🙂
Przepis:
(spód na tortownicę o średnicy 20 cm)
130 gramów herbatników
75 gramów roztopionego masła
(krem kokosowy)
1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
200 gr białej czekolady
160 gr wiórków kokosowych + 2 łyżki do ozdoby
do dekoracji: owoce
Przygotowujemy tortownicę z odpinaną obręczą o średnicy 20 cm. W malakserze rozdrabniamy ciasteczka, dodajemy masło i miksujemy do połączenia składników, powstanie jakby mokry piasek. Masę przekładamy do tortownicy, dociskamy dłonią wykładając dno i brzeg na wysokość około 2 cm, następnie wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Teraz robimy krem. W rondlu z grubym dnem mieszamy mleko kokosowe z wiórkami kokosowymi. Gotujemy na małym ogniu, od momentu zagotowania zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy przez około 3 minut, mieszając. Odstawiamy z ognia, dodajemy pokruszoną białą czekoladę i ciągle mieszając gotujemy, aż całkowicie się rozpuści i masa zgęstnieje (przez około 3 minuty). Odstawiamy, aż całkiem przestygnie. Na schłodzony spód wykładamy masę kokosową, posypujemy pozostałymi wiórkami i wstawiamy na około 2 godziny do lodówki. Przed podaniem dekorujemy owocami. Smacznego 🙂
Takie pyszności i to bez pieczenia! No, no! Muszę wypróbować ten przepis koniecznie. Jakie to wszystko apetyczne i kolorowe 🙂 rewelacja!
Pozdrowionka serdeczne 🙂
Dziękuję, bardzo się cieszę, że kusi Cię ta tarta 🙂
Pozdrawiam,
M
Tarta świetnie wygląda z tymi owocami 🙂
Fajnie się komponuje wszystko razem, serdecznie zapraszam do spróbowania 🙂
Pozdrawiam,
M
Tarty uwielbiam 🙂 Wygląda pysznie 🙂
Bardzo dziękuję 🙂
Pozdrawiam,
M
Malinki w zimie. Ale bym zjadła 🙂 Bardzo lubię takie lekkie smakowitości 🙂
O tak, już bardzo tęsknimy za takimi smakami 🙂
Pozdrawiam,
M
Pyszna tarta 🙂
Bardzo fajnie smakuje, warto się skusić 🙂
Pozdrawiam,
M
Bardzo apetyczna 🙂
Dziękuję bardzo 🙂
M
Wszelkie ciasta bez piekarnika są u nas szczególnie pożądane 😀 Wiosennie się zrobiło z tymi owockami 😀
Za oknem jeszcze szaro, więc fajnie, że chociaż w kuchni jest kolorowo 🙂
Pozdrawiam,
M
Tarta wygląda bardzo apetycznie 🙂 Uwielbiam takie ciasta bez pieczenia. Szybko się je przygotowuje i do tego wspaniale smakują 🙂
Tak, fajny deser bez pieczenia, serdecznie polecam 🙂
M
Wygląda obłędnie!
Bardzo mi miło 🙂
Pozdrawiam,
M
jaka pychota:)
Dziękuję 🙂
Pozdrawiam,
M
Jakie to musi być pyszne! Uwielbiamy tarty. Chociaż ostatnio w naszej kuchni królują te wytrawne 🙂
Wytrawne też bardzo lubię 🙂
Pozdrawiam,
M
bardzo smacznie wygląda
Zapachniało latem, taka tarta bez pieczenia na pewno jest szybka i pyszna
Bez pieczenia to coś co lubię. Świetny pomysł 🙂
wszystko co z kokosem biorę w ciemno:)
W takiej tarcie ważne są również owoce, które niestety będziemy mieli dopiero w lecie. Bo teraz i owszem możemy kupić truskawki, maliny, borówki, ale nie mają one takiego smaku jak te, które zbieramy w lecie.
Świetny przepis, super, że nie trzeba piec!
Wspaniała tarta. Uwielbiam kokosowe smaki 🙂
Ciasteczkowy spód… uwielbiam,
a pomysł na krem z pewnością wypróbuję 🙂