Hummus stał się ostatnio bardzo popularny, można go kupić bez problemu w wielu sklepach, ale bez trudu zrobimy go też w domu. Podobnie, jak inne pasty, hummus można wzbogacać różnymi dodatkami, np. suszonymi pomidorami, kolendrą, podsmażoną cebulę lub mniej typowo buraczkami. Hummus z pieczonymi burakami, to w tej chwili mój numer jeden. Z jednej strony delikatny, z drugiej z wyraźną nutą czosnku, no i ten super kolor. Świetnie smakuje ze świeżym pieczywem lub grzankami. Polecam serdecznie 🙂
Przepis:
1 puszka ciecierzycy
2 średnie buraki (pieczone)
2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
1/4 szklanki oliwy
2 – 3 łyżki octu jabłkowego
sól i pieprz
2 – 3 łyżki mielonych migdałów
Odsączoną ciecierzycę i pozostałe składniki miksujemy na gładko. Przekładamy do miski, wkładamy na godzinę do lodówki, przed podaniem skrapiamy oliwą, dekorujemy kolendrą. Smacznego 🙂
Kochamy hummus i jemy go na milion sposobów <3 Zawsze buraki smarujemy hummusem ale następnym razem koniecznie musimy razem to zmiksować 😀
Myślę, że przypadnie Wam do gustu 🙂
m
Mam mieszane odczucia co do hummusu. Raz mi smakuje, a raz nie. I w tym przypadku bardziej odpowiadają mi te sklepowe. Taki hummus robiony w domu jakoś mi nie wychodzi i nie smakuje. Może gdybym dodała pieczone buraki to by mi posmakował 🙂 Pomysł fajny, przetestuję go kiedyś 🙂
Polecam serdecznie, sklepowe mają zazwyczaj gładszą konsystencję, ale myślę, że smak domowego jest fajniejszy 🙂
m
super wersja hummusu 🙂
Miło mi, dziękuję 🙂
M
Wygląda bardzo apetycznie. Składniki są aromatyczne. Chętnie spróbuję 🙂
Dziękuję serdecznie 🙂
M
Bardzo ciekawy przepis. Koniecznie do wypróbowania 🙂 Pozdrawiam.
Super, bardzo się cieszę 🙂
M
Marzy mi się taki, wręcz śni po nocach. Kocham buraki więc muszę go zrobić 🙂
To do dzieła, polecam gorąco 🙂
M
Uwielbiam hummus! Najlepszy jadłam kilka lat temu w Jerozolimie i ciągle szukam tego smaku 🙂 Twój wygląda zachęcająco.
Dziękuję, mam nadzieję, że przypadnie Ci do gustu 🙂
m
Hummus jest pyszny ale w takiej wersji buraczkowej nie jadłam a musi być pyszny
Smakuje, warto spróbować 🙂
M
z buraczkami nie próbowałam, smakowity:)