HUMMUS Z PIECZONYMI BURACZKAMI

przez | 4 grudnia 2016

humus burak 01
Hummus stał się ostatnio bardzo popularny, można go kupić bez problemu w wielu sklepach, ale bez trudu zrobimy go też w domu. Podobnie, jak inne pasty, hummus można wzbogacać różnymi dodatkami, np. suszonymi pomidorami, kolendrą, podsmażoną cebulę lub mniej typowo buraczkami. Hummus z pieczonymi burakami, to w tej chwili mój numer jeden. Z jednej strony delikatny, z drugiej z wyraźną nutą czosnku, no i ten super kolor. Świetnie smakuje ze świeżym pieczywem lub grzankami. Polecam serdecznie 🙂

Przepis:
1 puszka ciecierzycy
2 średnie buraki (pieczone)
2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
1/4 szklanki oliwy
2 – 3 łyżki octu jabłkowego
sól i pieprz
2 – 3 łyżki mielonych migdałów

Odsączoną ciecierzycę i pozostałe składniki miksujemy na gładko. Przekładamy do miski, wkładamy na godzinę do lodówki, przed podaniem skrapiamy oliwą, dekorujemy kolendrą. Smacznego 🙂
burak 007

0 komentarzy do „HUMMUS Z PIECZONYMI BURACZKAMI

  1. ~Candy Pandas

    Kochamy hummus i jemy go na milion sposobów <3 Zawsze buraki smarujemy hummusem ale następnym razem koniecznie musimy razem to zmiksować 😀

    Odpowiedz
  2. ~Agnieszka Wieczorek

    Mam mieszane odczucia co do hummusu. Raz mi smakuje, a raz nie. I w tym przypadku bardziej odpowiadają mi te sklepowe. Taki hummus robiony w domu jakoś mi nie wychodzi i nie smakuje. Może gdybym dodała pieczone buraki to by mi posmakował 🙂 Pomysł fajny, przetestuję go kiedyś 🙂

    Odpowiedz
    1. makellba Autor wpisu

      Polecam serdecznie, sklepowe mają zazwyczaj gładszą konsystencję, ale myślę, że smak domowego jest fajniejszy 🙂
      m

      Odpowiedz

Skomentuj ~Agnieszka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *