Ostatnio zaniedbałam moją ukochaną kuchnię włoską i dlatego nadrabiając zaległości pomyślałam o małym co nieco do schrupania. Idealnie nadają się do tego ciasteczka cantucci, zwane też cantuccini. To twarde migdałowe ciasteczka, podwójnie wypiekane, trochę podobne do słodkich sucharków. Lubię, gdy chrupią podczas jedzenia, ale można je też zanurzać na chwilę w kawie lub słodkim winie i wtedy rozpływają się w ustach. Moje ciasteczka wzbogaciłam jeszcze cynamonem i tartymi migdałami. Polecam serdecznie 🙂
Przepis:
250 gramów mąki pszennej
50 gramów tartych migdałów
120 gramów cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżeczek cynamonu
szczypta soli
25 gramów miękkiego masła
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego
3 jajka
100 gramów grubo posiekanych migdałów (blanszowanych)
W dużej misce mieszamy mąkę, tarte migdały, cukier, sól, cynamon, proszek do pieczenia. W drugiej misce mieszamy energicznie rózgą jajka i wanilię. Mokre składniki dodajemy do suchych i wyrabiamy dłońmi ciasto (jeśli jest zbyt lepkie dodajemy odrobinę mąki). Do ciasta dodajemy posiekane migdały i staramy się je równomiernie wmieszać w ciasto. Dzielimy ciasto na dwie części, z każdej formujemy wałek o średnicy około 4 – 5 cm, spłaszczamy dłonią i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstęp między ciastem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20 minut. Wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na 2 -3 minuty, przekładamy ciasto na deskę i kroimy pod kątem ostrym nożem (najlepiej z ząbkami) na kawałki o grubości 1 -2 cm. Pokrojone kawałki z powrotem układamy na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy jeszcze 10 minut. Wyjmujemy, czekamy aż ostygną. Przechowujemy w zamkniętej puszce, aby pozostały twarde i chrupiące. Smacznego 🙂
Już chyba ze dwa lata minęły odkąd ostatni raz robiłyśmy te chrupacze! Trzeba narobić zapas kiedy będziemy odwiedzały rodziców 😀
Fajnie, że Wam się przypomniały i będziecie piekły 🙂
M
fajny przepis, musze wypróbować, a ja zapraszam na inne włoskie wyroby – sery, proste przepisy http://blog.winoiser.com
Pychotki 🙂
Zapraszam na owsiane ciasteczka z czekoladą i orzechami 🙂
http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2013/02/ciasteczka-owsiane-z-czekolada-i.html
pozdrawiam
poproszę kawałeczek
zapraszam na czekoladowe ze śliwkami
http://oobzarciuch.blogspot.com/2016/10/ciasto-czekoladowe-ze-sliwkami.html
pozdrawiam!
do herbatki idealne 🙂
polecamy ciasto jabłkowo-orzechowe
http://ronddel.blogspot.com/2016/10/ciasto-orzechowo-jabkowe_9.html
Pyszne ciasteczka korzenne
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2015/04/ciasteczka-korzenne.html
Po prostu uwielbiam, do herbatki są super 🙂
I do kawki też 🙂 pozdrawiam serdecznie 🙂
M
Uwielbiam te ciasteczka. Są tak aromatyczne. Pyszne 🙂
Zdecydowanie tak, szczególnie po otwarciu puszki unosi się piękny zapach 🙂
Pozdrawiam,
M
Pochrupałabym 🙂
Polecam serdecznie 🙂
M
O jakie fajne . wyglądają jak chlebki
Troszkę przypominają małe kromeczki 🙂
M
to coś dla mnie! lubię sobie pochrupać:)
Świetnie rozumiem, też lubię 🙂
Pozdrawiam
M
Poproszę kilka sztuk…. albo nie zjem wszystkie!!!http://pobitegarybarbary.blogspot.com/
Mogę się podzielić 🙂
M
Ciasteczka wyglądają ciekawie i smacznie; ) Pozdrawiam serdecznie 🙂
Dziękuję bardzo 🙂
Pozdrawiam,
M
Super ciacha! Piekłam kiedyś są bardzo chrupiące 😀
Jedyny sposób na zdrowe odchudzanie i długotrwałe wyniki jest zmiana nawyków żywieniowych. Po co całe życie się odchudzać, to jest bardzo męczące dla naszego organizmu.
Ja już z tym nie mam problemu, zmieniłam nawyki żywieniowe, ale pomógł mi w tym polecając mi świetny program konsultant Wellness(idealnafigura.com/gberes), schudłam zdrowo, bezpiecznie, co najważniejsze utrzymuje już ponad rok świetną figurę.Każdej to polecam
Świetne ciasto do kawy. Apetycznie wygląda, spróbuje w tygodniu. Polecam też domowe ciasta
http://www.przepis-kulinarny.pl/ciasta-2-11.html
Uwielbiam maczać je w herbacie:)
Ekstra ciasteczka do herbatki 🙂 Do siebie zapraszam na łaciate ciasto z gruszkami
http://bulkazchlebem.pl/laciate-ciasto-z-gruszkami
Mimo iż nie przepadam za cynamonem, to cantucci wyglądają na maksa apetycznie i chyba przełamałabym swoją awersję do cynamonu.
Pozdrawiam,
http://jakpiekniebyckobieta.pl
Może się przyda: Ganache – masa na polewę, krem, trufle – http://www.stachurska.eu/?p=15318 .
Pyszne po prostu : )