KOTLETY SCHABOWE W PIKANTNEJ PANIERCE

schabowy 1
Kotlety schabowe to klasyka polskiej kuchni, chociaż muszę się przyznać, że niezbyt często goszczą w mojej kuchni. Nie jest to potrawa skomplikowana, warto jednak pamiętać, że aby się udała najważniejsze jest dobrej jakości mięso. Kotlety będą delikatniejsze i bardziej soczyste, jeśli przed smażeniem mięso namoczymy w mleku z dodatkiem cebuli. Zwykle panieruję mięso w mące, jajku i bułce tartej, ale tym razem urozmaiciłam klasykę i do panierki dodałam trochę pikantnych przypraw, co zdecydowanie wzbogaciło smak całego dania. Polecam serdecznie 🙂

Przepis:
4 kotlety ze schabu środkowego (łącznie o wadze około 600 gr)
1 i 1/2 szklanki mleka
1 cebula
smalec lub olej do smażenia
1 jajko
4 łyżki mąki
8 łyżek bułki tartej
2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
1 łyżeczka chili w proszku
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
1 łyżeczka mielonego kminku
sól i pieprz

Z mięsa najlepiej odkroić białą błonę po zewnętrznej części każdego kawałka. Każdy kotlet umieszczamy pomiędzy folią spożywczą i rozbijamy tłuczkiem na grubość około 5 – 7 mm. Kotlety doprawiamy solą, zalewamy mlekiem, dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, mieszamy i odstawiamy na około 2 godziny. W tym czasie mieszamy bułkę tartą z czosnkiem, chilii, pieprzem i kminkiem. Osuszone ręcznikiem papierowym kotlety panierujemy, najpierw w mące, później w roztrzepanym jajku i na koniec w bułce z przyprawami. Na patelni rozgrzewamy smalec lub olej (warstwa około 1/2 cm), kotlety smażymy na średnim ogniu po 3 – 4 minuty z każdej strony. Jeśli smażymy partiami, to kolejną porcję smażymy na świeżym tłuszczu. Przekładamy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podajemy gorące. Smacznego 🙂
schabowy 2

0 odpowiedzi do “KOTLETY SCHABOWE W PIKANTNEJ PANIERCE”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.