SAŁATKA Z KALAFIORA ROMANESCO

romanesca 01
Kalafior to najczęściej dodatek do obiadu. Jednak jeśli chodzi o kalafiora romanesco, to jest tak ładny, że według mnie zasługuje na to, żeby być głównym składnikiem dania. Stąd pomysł na sałatkę, która świetnie pasuje na kolację lub przystawkę. Oczywiście kalafior jest najważniejszym składnikiem, który fajnie komponuje się z jajkami i pomidorkami koktajlowymi. Zamiast sosu całość jest posypana podsmażonymi orzechami włoskimi i polana masłem, które podczas smażenia przesiąkło aromatem orzechów. To prosta sałatka, ale bardzo efektowna. Polecam serdecznie 🙂
Przepis:
1 mały kalafior romanesco
2 jajka ugotowane na twardo
8 pomidorków koktajlowych
2 łyżki posiekanej natki
duża garść orzechów włoskich
2 łyżki masła

Podzielonego na różyczki kalafiora wrzucamy do gotującej się wody z dodatkiem soli i cukru. Gotujemy przez około 8 minut, aby był jędrny. Odcedzamy, układamy na środku talerza. Wokół układamy pokrojone na ćwiartki jajka, pomidorki, posypujemy natką. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy kawałki orzechów i smażymy na małym ogniu, aby orzechy się zrumieniły. Sałatkę polewamy masłem z orzechami i podajemy na ciepło. Smacznego 🙂
romanesca 02

0 Replies to “SAŁATKA Z KALAFIORA ROMANESCO”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.