Knedle to jedno z dań jakie pojawiają się w letnich jadłospisach. Mogą być ziemniaczane lub serowe, ja zdecydowanie wolę te z dodatkiem sera twarogowego, bo dzięki temu są lekkie i delikatne. Najczęściej robię z truskawkami lub morelami, ale tym razem wybrałam mniej klasyczne owoce, czyli czereśnie. Bardzo smaczne danie, szczególnie polane roztopionym masłem i posypane cukrem z cynamonem lub ze słodką śmietaną. Świetny pomysł na letni obiad lub kolację. Polecam serdecznie 🙂
Przepis:
(13 – 15 knedli)
250 gramów sera twarogowego
około 150 gramów mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
13 – 15 czereśni bez pestek
sól
Dodatki: stopione masło, cukier, cynamon, śmietana
Ser rozcieramy łyżką lub miksujemy w malakserze na gładką masę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, jajko, szczyptę soli i mąkę pszenną (ostateczna ilość mąki zależy od wilgotności sera) i zagniatamy ciasto (jeśli jest bardzo lepkie dodajemy odrobinę więcej mąki). Dłońmi posypanymi mąką formujemy wałek o średnicy około 3 cm, kroimy na 2 cm paski. Z każdego kawałka ciasta formujemy okrągły cienki placuszek, na środku układamy czereśnię, zawijamy i dokładnie zlepiamy formując kulkę. Gotujemy knedle w dużej ilości wrzącej osolonej wody przez około 7 – 8 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerze, polewamy stopionym masłem, posypujemy cukrem z dodatkiem cynamonu lub słodką śmietaną. Smacznego 🙂
Chyba z czereśniami knedli nie jadłam. Super sprawa z bułeczką tartą i masełkiem pychotka.
Warto spróbować, polecam serdecznie 🙂
M
Jak ja dawno nie jadłam knedli, pyszności 🙂
To dobra okazja, żeby się skusić 🙂
Pozdrawiam,
M
Ja też z czereśniami jeszcze nie jadłam. Tym bardziej nie robiłam. Muszę się w końcu przekonać.
Polecam spróbować 🙂
Pozdrawiam serdecznie,
M
U nas jakoś nie jada się knedli, szkoda bo jakoś same z siebie nie potrafimy się wziąć i pierwszy raz zrobić 😛 Twoje bardzo pysznie się prezentują 😉
Dziękuję, może się jednak dacie przekonać 🙂
Pozdrawiam serdecznie,
M
Bardzo, bardzo lubię 🙂 Idealne na letni obiad!
Zdecydowanie tak 🙂
Pozdrawiam serdecznie 🙂
M
Nie przepadam za czeresniami…
To może z morelami, polecam 🙂
Pozdrawiam,
M
wieki nie jadłam knedli, a Twoje wyglądają tak pysznie. mniam!
Bardzo mi miło, proponuję odświeżyć wspomnienia 🙂
Pozdrawiam,
M
Ale zjadłabym takiego knedelka! Wyglądają bardzo apetycznie – zrobię jeszcze w tym tygodniu 😀
Super, bardzo się cieszę 🙂
Pozdrawiam,
M
Obłędne połączenie, muszę wypróbować w weekend 😀
Pomyślałam, że muszę kiedyś zrobić knedle : )