MAKARON Z CUKINIĄ, SZYNKĄ PARMEŃSKĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI

przez | 21 lipca 2016

pasta cukinia 01
Makaron to zawsze dobry pomysł na obiad. Staram się mieć pod ręką przepis na takie szybkie danie z różnymi dodatkami. Wystarczy 20 minut i już mamy fajny posiłek gotowy. Tym razem głównym składnikiem sosu jest cukinia starta na tarce o dużych oczkach, paseczki suszonych pomidorów i chrupiące kawałki podsmażonej szynki parmeńskiej. Dodatek twarożku sprawia, że sos jest kremowy i smakowicie oblepia makaron. Prosty i smaczny przepis na lekki obiad. Polecam serdecznie 🙂

Przepis:
(2 – 3 porcje)
250 gramów makaronu
1 duża cukinia
2 ząbki czosnku
100 gramów twarożku z mleka koziego
6 pomidorów suszonych (ze słoiczka w oliwie)
2 – 3 cienkie plastry szynki parmeńskiej
sól i pieprz
wiórki parmezanu

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (al dente). W czasie gdy makaron się gotuje przygotowujemy sos. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy wkładamy szynkę parmeńską pokrojoną w poprzek na paski 2 – 3 cm, podsmażamy z obu stron, aż będzie rumiana i chrupiąca. Zdejmujemy z patelni na ręcznik papierowy. Cukinię myjemy, odcinamy końce i ścieramy na tarce o dużych otworach. Na patelni, na której smażyliśmy szynkę rozgrzewamy 2 łyżki oliwy ze słoiczka z pomidorami. Dodajemy cukinię i smażymy 2 minuty, dokładamy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w paski suszone pomidory, smażymy minutę. Wlewamy 1/4 szklanki wody z gotującego się makaronu, twarożek, mieszamy, przykrywamy i dusimy na małym ogniu 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Odcedzony makaron przekładamy na talerze, dodajemy sos, posypujemy kawałkami szynki parmeńskiej i parmezanu. Smacznego 🙂
pasta cukinia 02

0 komentarzy do „MAKARON Z CUKINIĄ, SZYNKĄ PARMEŃSKĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI

  1. ~Nemi

    O tak, makaron pod każdą postacią i z każdym dodatkiem jest świetnym pomysłem na obiad:) Takiemu połączeniu, jak u Ciebie, nie mogłabym się oprzeć;D

    Odpowiedz
    1. makellba Autor wpisu

      O tak, dodaje dużo smaku i fajnie chrupie 🙂
      Pozdrawiam serdecznie,
      M

      Odpowiedz
  2. ~Agnieszka Wieczorek

    Masz rację! Makaron na obiad zawsze się sprawdza i chyba każdy go uwielbia 🙂 A najlepsze jest to, że można przez różne dodatki zmieniać jego smak. Codziennie coś nowego 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *