BABECZKI LODOWE Z MANGO

przez | 24 lipca 2016

lody 01
Lody, lody dla ochłody. W lecie lody owocowe to deser bez którego trudno wyobrazić sobie wakacje. Moje lody przygotowałam w silikonowych foremkach do muffinek, dlatego bardziej przypominają babeczki lodowe, niż tradycyjnie podawane lody w kulkach. Do tego owoce i tarta biała czekolada. Fajny deser dla dzieci i dorosłych. Polecam serdecznie 🙂

Przepis:
1 dojrzałe mango
200 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
1 cukier waniliowy
2 jajka
3 łyżki cukru pudru
sok wyciśnięty z połowy cytryny

Dodatki: jeżyny lub borówki amerykańskie, tarta czekolada

Mango bez skórki i pestki kroimy na kawałki i miksujemy z sokiem z cytryny na mus. Jajka z cukrem waniliowym i cukrem pudrem ubijamy mikserem ręcznym w kąpieli wodnej na puszysty krem. Odstawiamy do ostygnięcia. Śmietankę ubijamy na sztywno. Do masy jajecznej dodajemy mus z mango, bitą śmietanę i delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Lody przelewamy do silikonowych foremek na muffinki, wstawiamy do zamrażalnika na 4 godziny. Wyjmujemy 15 minut przed podaniem, dekorujemy owocami i tartą czekoladą. Smacznego 🙂
lody 2

0 komentarzy do „BABECZKI LODOWE Z MANGO

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *