Lody, lody dla ochłody. W lecie lody owocowe to deser bez którego trudno wyobrazić sobie wakacje. Moje lody przygotowałam w silikonowych foremkach do muffinek, dlatego bardziej przypominają babeczki lodowe, niż tradycyjnie podawane lody w kulkach. Do tego owoce i tarta biała czekolada. Fajny deser dla dzieci i dorosłych. Polecam serdecznie 🙂
Przepis:
1 dojrzałe mango
200 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
1 cukier waniliowy
2 jajka
3 łyżki cukru pudru
sok wyciśnięty z połowy cytryny
Dodatki: jeżyny lub borówki amerykańskie, tarta czekolada
Mango bez skórki i pestki kroimy na kawałki i miksujemy z sokiem z cytryny na mus. Jajka z cukrem waniliowym i cukrem pudrem ubijamy mikserem ręcznym w kąpieli wodnej na puszysty krem. Odstawiamy do ostygnięcia. Śmietankę ubijamy na sztywno. Do masy jajecznej dodajemy mus z mango, bitą śmietanę i delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Lody przelewamy do silikonowych foremek na muffinki, wstawiamy do zamrażalnika na 4 godziny. Wyjmujemy 15 minut przed podaniem, dekorujemy owocami i tartą czekoladą. Smacznego 🙂
Zjadłabym tai deserek :-))
Wspaniałe 🙂 poproszę na deser 🙂
Prosto i smacznie 🙂 Każde lody z pudełka przegrywają z taką domową wersją 🙂
Myślałam, że to Panna Cotta, a tu taka niespodzianka 🙂 Pycha!
Apetyczny deser:-P
Dziękuję, pozdrawiam serdecznie 🙂
M
Fajny kształt babeczek 🙂 Ciekawe, jak smakują z mango 🙂
Dziękuję serdecznie 🙂
M
Ale pysznie! Jak dla mnie to taka mrożona Panna Cotta! 🙂
Troszkę tak 🙂
Pozdrawiam,
M
Idealne na upalne dni.
Lody dla ochłody 🙂
Pozdrawiam,
M
Deser idealny! Porywam talerzyk 😀
Bardzo mi miło, smacznego 🙂
M
Świetny pomysł na podanie lodów w foremkach do babek 🙂
Wielkie dzięki 🙂
M