Pierwszy raz w tym roku kupiłam jagody. Stały się inspiracją do przygotowania tego prostego deseru. Podstawą jest łatwy do zrobienia krem chałwowy, słodki, gęsty o niebanalnym smaku. Świetnie pasuje do kwaskowatych jagód, a uzupełnieniem całości są odrobinę słone pistacje. Bardzo lubię takie nieskomplikowane desery warstwowe z owocami. Ja użyłam chałwy waniliowej, ale możecie użyć innego smaku, też będzie pysznie. Polecam serdecznie 🙂
Przepis:
50 gramów białej czekolady w małych kawałkach
100 gramów chałwy pokruszonej na małe kawałki
1 łyżka masła
3 łyżki gęstej śmietany
Dodatki: jagody, pistacje, wiórki kokosowe, tarta czekolada
W kąpieli wodnej rozpuszczamy powoli wszystkie składniki. Mieszając, rozgniatamy łyżką kawałki chałwy, żeby powstał jednolity krem. Zdejmujemy i odstawiamy na kilka minut do ostygnięcia. Na dno szklanego naczynia wkładamy warstwę posiekanych pistacji, następnie warstwę kremy i warstwę jagód. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi lub wiórkami białej czekolady. Podajemy od razu. Smacznego 🙂
Ten krem musi być wspaniały. Bardzo smaczny deserek.
Dziękuję serdecznie 🙂
Pozdrawiam,
M
Bajka:)
Bardzo dziękuję za taki miły komplement 🙂
Pozdrawiam,
M
Wow! To jest wypasiony deser 🙂
Trzy warstwy, wyszło na bogato 🙂
Pozdrawiam,
M
Każdą warstwę uwielbiam :)) Dla mnie idealny deserek :))
Bardzo dziękuję za taki miły komentarz 🙂
Pozdrawiam,
M
Bajeczny deser! Niebo dla podniebienia <3
Bardzo mi miło 🙂
Pozdrawiam,
M
Od samego czytania poczułam apetyt na taki kremik : )
Bardzo fajny przepis. Kalorii liczyć nie będę bo w takich pysznościach nie wolno liczyć 😉
Fantastyczne połączenie!