KREM CHAŁWOWY Z JAGODAMI I PISTACJAMI

przez | 5 lipca 2016

chałwa 01
Pierwszy raz w tym roku kupiłam jagody. Stały się inspiracją do przygotowania tego prostego deseru. Podstawą jest łatwy do zrobienia krem chałwowy, słodki, gęsty o niebanalnym smaku. Świetnie pasuje do kwaskowatych jagód, a uzupełnieniem całości są odrobinę słone pistacje. Bardzo lubię takie nieskomplikowane desery warstwowe z owocami. Ja użyłam chałwy waniliowej, ale możecie użyć innego smaku, też będzie pysznie. Polecam serdecznie 🙂

Przepis:
50 gramów białej czekolady w małych kawałkach
100 gramów chałwy pokruszonej na małe kawałki
1 łyżka masła
3 łyżki gęstej śmietany

Dodatki: jagody, pistacje, wiórki kokosowe, tarta czekolada

W kąpieli wodnej rozpuszczamy powoli wszystkie składniki. Mieszając, rozgniatamy łyżką kawałki chałwy, żeby powstał jednolity krem. Zdejmujemy i odstawiamy na kilka minut do ostygnięcia. Na dno szklanego naczynia wkładamy warstwę posiekanych pistacji, następnie warstwę kremy i warstwę jagód. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi lub wiórkami białej czekolady. Podajemy od razu. Smacznego 🙂
chałwa 02

0 myśli nt. „KREM CHAŁWOWY Z JAGODAMI I PISTACJAMI

    1. makellba Autor wpisu

      Bardzo dziękuję za taki miły komplement 🙂
      Pozdrawiam,
      M

      Odpowiedz
    1. makellba Autor wpisu

      Bardzo dziękuję za taki miły komentarz 🙂
      Pozdrawiam,
      M

      Odpowiedz

Pozostaw odpowiedź ~Pati Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.