Latem lubię szybkie, lekkie i proste dnia. Takie właśnie są sznycle z indyka, z jednej strony nic skomplikowanego, a z drugiej dzięki dodatkom powstał fajny i niebanalny obiad. Chude mięso zapieczone z cukinią i ostatnio moim ulubionym gatunkiem sera, czyli bałkańskim. Można go zastąpić fetą i też będzie smacznie. W efekcie mamy świetną potrawę na rodzinny obiad, bardzo smaczną i ładnie się prezentującą. Polecam serdecznie 🙂
Przepis:
4 sznycle z piersi indyka
1/2 cukinii pokrojonej w plastry grubości 3 mm
100 gramów sera bałkańskiego lub fety pokrojonego w plastry
3 łyżki oleju
sól i pieprz
1/2 łyżeczki tymianku
koperek do dekoracji
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, układamy plastry cukinii, smażymy po 1/2 minuty z obu stron. Zdejmujemy na talerzyk. Sznycle lekko rozbijamy, przykryte folią spożywczą. Doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy pozostały olej i krótko smażymy sznycle z obu stron (po około 1 min). W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Sznycle zdejmujemy z patelni i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym kawałku mięsa kładziemy plastry cukinii, następnie ser, doprawiamy pieprzem i tymiankiem. Zapiekamy przez około 10 minut. Podajemy gorące z wierzchem udekorowanym koperkiem. Smacznego 🙂
Super obiad! Bardzo podoba mi się ten przepis :).
Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂
M
Uwielbiam takie dania, teraz jem cukinię niemal codziennie 🙂
Tak u mnie też ostatnio zrobiło się cukiniowo 🙂
M
Jaki super pomysł, treściwe kawałki mięska.
Dziękuję serdecznie 🙂
M
Bardzo fajny obiad wymyśliłaś. Na pewno takie sznycle z cukinią i serem smakowały wyśmienicie 🙂
Ogromnie mi miło 🙂 owszem smakowały 🙂
Pozdrawiam serdecznie,
M
Bardzo fajna składanki smaków 😀
Z chęcią bym zjadła :))
podoba mi się ten pomysł 🙂 teraz często wykorzystuję cukinię 🙂
Dziękuję bardzo, cukinia jest niepozorna a fajne dania można z niej przygotować 🙂
Pozdrawiam,
M
Właśnie pięką się w piekarniku z fetą 🙂 Wygląda super!
Bardzo się cieszę, życzę smacznego 🙂
M