MAKARON Z SZYJKAMI RAKOWYMI

Makaron to zawsze dobry pomysł na szybki, smaczny i prosty obiad. Przepisów na tego typu dania są tysiące, a każdy może też skomponować swój własny. Bardzo lubię makaron w stylu śródziemnomorskim z owocami morza, ale tym razem dodałam trochę zapomniany polski akcent w postaci szyjek rakowych. Kupiłam szyjki w oleju z czosnkiem, w smaku przypominające krewetki, jednak są bardziej mięsiste i wyraziste. Do sosu dodałam też duszonego pora, czosnek, natkę pietruszki, orzeźwiający sok z cytryny oraz kremowy serek, który fajnie oblepia makaron. Świetny obiad nie tylko dla wielbicieli makaronu, polecam 🙂

Przepis:
250 gramów makaronu (u mnie spaghetti)
1 słoiczek szyjek rakowych w oleju (200 gr)
3 łyżki kremowego serka (np. Turek)
2 pory (białe części)
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
1/2 cytryny
1/2 pęczka natki pietruszki
sól i pieprz
tarty parmezan

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu (al dente). W czasie, gdy makaron się gotuje w szerokim rondlu rozgrzewamy masło i 2 łyżki oleju ze słoiczka z rakami, dodajemy drobno pokrojone pory i czosnek. Smażymy na małym ogniu około 5 minut mieszając (nie rumienimy). Dodajemy sok i skórkę otartą z cytryny, serek, szyjki raków i 1/4 szklanki wody, w której gotujemy makaron. Mieszamy, przykrywamy i dusimy przez 1 – 2 minuty. Do sosu dodajemy odcedzony makaron, posiekaną natkę, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Nakładamy na talerze posypując parmezanem. Smacznego 🙂

0 Replies to “MAKARON Z SZYJKAMI RAKOWYMI”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.