KOSTKA KAKAOWO-KARMELOWA Z OWOCAMI

To deser dla prawdziwych wielbicieli słodyczy. Jeśli jesteście na diecie, to lepiej nie patrzeć w jego stronę. Trzy pyszne warstwy, a każda o innym smaku i strukturze. Na spodzie kruche ciasto kakaowe, w środku delikatna rozpływająca się w ustach masa karmelowa i na wierzchu kwaskowate owoce, które równoważą słodycz pozostałych elementów. Wspaniały deser o bogatym smaku i pięknym wyglądzie. Zamiast owoców możemy wierzch udekorować polewą czekoladową lub wiórkami kokosowymi, ale mnie najbardziej smakuje z malinami lub truskawkami i kiwi. Polecam 🙂

Przepis:
(ciasto na małą keksówkę)
150 gramów mąki
100 gramów pokrojonego masła
50 gramów cukru pudru
2 łyżki kakao

(masa karmelowa)
300 gramów kondensowanego mleka słodzonego
170 gramów masła
3 łyżki miodu

Na wierzch kwaskowate owoce

Składniki ciasta zagniatamy, ja używam malaksera. Do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy ciasto i wylepiamy dno. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy w formie do ostygnięcia. W tym czasie przygotowujemy masę karmelową. W rondlu z grubym dnem rozpuszczamy masło, dodajemy mleko i miód. Gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając, żeby masa się nie przypaliła. Gdy pojawią się bąbelki gotujemy jeszcze na bardzo małym ogniu przez około 10 minut cały czas mieszając. Odstawiamy masę do ostygnięcia. Na wystudzony spód kakaowy przekładamy masę i całość wstawiamy do lodówki na noc. Wyjmujemy z formy, zdejmujemy papier (możemy pomóc sobie nożem) i kroimy na kwadraty. Na wierzchu układamy owoce i podajemy. Smacznego 🙂

0 odpowiedzi do “KOSTKA KAKAOWO-KARMELOWA Z OWOCAMI”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.