FRANCUSKIE ŚLIMACZKI Z NUTELLĄ I ŻURAWINĄ

przez | 9 kwietnia 2016

Z ciasta francuskiego możemy przygotować mnóstwo różnych smakołyków na słono lub słodko. Ślimaczki z nutellą i suszoną żurawiną fajnie smakują na śniadanie lub podwieczorek. Bardzo proste do zrobienia, chrupiące, niezbyt słodkie i apetyczne. Ja uwielbiam ślimaczki jeszcze ciepłe na śniadanie z ulubioną kawą lub herbatą. Na zimno też są smaczne. Polecam 🙂

Przepis:
1 płat rozmrożonego ciasta francuskiego (o wadze około 300 gr)
4 – 5 łyżek nutelli
duża garść suszonej żurawiny

Na blacie rozkładamy płat ciasta francuskiego. Smarujemy cienką warstwą nutelli, posypujemy suszoną żurawiną. Zwijamy ciasto w rulon, wkładamy na 10 minut do zamrażalnika. Ostrym nożem kroimy ciasto na paski szerokości około 2 cm. Poprawiamy kształt, jeśli kawałki wyjdą spłaszczone. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 20 minut. Podajemy na ciepło lub zimno. Smacznego 🙂

0 komentarzy do „FRANCUSKIE ŚLIMACZKI Z NUTELLĄ I ŻURAWINĄ

    1. makellba Autor wpisu

      Dziękuję serdecznie 🙂 fajnie, że kojarzą się tak przyjemnie 🙂
      Pozdrawiam,
      M

      Odpowiedz
  1. ~Obiad gotowy!

    kusząca słodycz;) w dodatku te ślimaczki są szybkie do przygotowania, więc gdy najdzie ochota na coś słodkiego i szybkiego, będą w sam raz:)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *