FRANCUSKIE ŚLIMACZKI Z NUTELLĄ I ŻURAWINĄ

Z ciasta francuskiego możemy przygotować mnóstwo różnych smakołyków na słono lub słodko. Ślimaczki z nutellą i suszoną żurawiną fajnie smakują na śniadanie lub podwieczorek. Bardzo proste do zrobienia, chrupiące, niezbyt słodkie i apetyczne. Ja uwielbiam ślimaczki jeszcze ciepłe na śniadanie z ulubioną kawą lub herbatą. Na zimno też są smaczne. Polecam 🙂

Przepis:
1 płat rozmrożonego ciasta francuskiego (o wadze około 300 gr)
4 – 5 łyżek nutelli
duża garść suszonej żurawiny

Na blacie rozkładamy płat ciasta francuskiego. Smarujemy cienką warstwą nutelli, posypujemy suszoną żurawiną. Zwijamy ciasto w rulon, wkładamy na 10 minut do zamrażalnika. Ostrym nożem kroimy ciasto na paski szerokości około 2 cm. Poprawiamy kształt, jeśli kawałki wyjdą spłaszczone. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 20 minut. Podajemy na ciepło lub zimno. Smacznego 🙂

0 odpowiedzi do “FRANCUSKIE ŚLIMACZKI Z NUTELLĄ I ŻURAWINĄ”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.