GALARETKA Z MALINAMI I BITĄ ŚMIETANĄ

przez | 18 kwietnia 2016

Kiedy byłam dzieckiem budyń, kisiel i galaretka to były desery, które pamiętam z domu i letnich kolonii. Dzisiaj niezbyt często pojawiają się w mojej kuchni. Jednak od czasu do czasu fajnie wrócić to takich smaków retro. Galaretka najczęściej jest przygotowywana i podawana w szklanym pucharku, ozdobiona owocami i bitą śmietaną. Moją galaretkę przygotowałam w silikonowych foremkach do muffinek, a podałam na talerzyku. Galaretka z malinami, przykryta czapeczką z bitej śmietany przypomina babeczkę lub ciastko. Bardzo fajny i apetyczny deser na wiosnę lub lato. Polecam 🙂

Przepis:
1 galaretka ( u mnie brzoskwiniowa)
125 gramów malin
bita śmietana do dekoracji

Galaretkę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do 6 foremek silikonowych na muffiny wkładamy umyte maliny (kilka malin możemy odłożyć do dekoracji), zalewamy zimną galaretką i wstawiamy do lodówki (foremki najlepiej ustawić wcześniej na tacy, żeby łatwiej je było przenieść do lodówki). Przed podaniem wyjmujemy z foremek (możemy pomóc sobie cienkim nożem), dekorujemy bitą śmietaną wyciskaną z rękawa cukierniczego. Smacznego 🙂

0 komentarzy do „GALARETKA Z MALINAMI I BITĄ ŚMIETANĄ

Skomentuj ~Futka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *