Dzisiaj na moim talerzu goszczą składniki w różnych odcieniach zieleni. To sałatka dla oszczędzających kalorie, bardzo lekka, smaczna i zdrowa. Dużo sałaty, soczysty ogórek, chrupiąca cykoria, pożywne awokado, wyraziste kapary i słonawe pistacje. Całość skropiona pysznym miodowo-musztardowym dressingiem. Sałatkę możemy podać na obiad, jako dodatek do pieczonego mięsa lub ryby, albo samodzielne danie na lekką kolację. Polecam 🙂
Przepis:
1 cykoria
50 gramów sałaty (u mnie roszponka)
1 awokado
1/2 ogórka pokrojonego w półplasterki
1 łyżka pokruszonych pistacji
1 łyżka kaparów
(sos)
1 łyżka miodu
2 łyżeczki musztardy
1 łyżeczka octu winnego
1 łyżeczka soku z cytryny
5 – 6 łyżek oliwy
1/2 łyżeczki tymianku
Z cykorii wycinamy gorzkie zgrubienia, listki płuczemy i dokładnie osuszamy. Wzdłuż brzegu talerza układamy liście cykorii, w środku rozkładamy umyte i dokładnie osuszone liście sałaty. Na sałacie układamy kawałki ogórka, cząstki awokado, kapary i pistacje. Składniki sosu dokładnie mieszamy, np. używając zakręconego słoiczka, którym energicznie potrząsamy. Sałatkę skrapiamy sosem i od razu podajemy. Smacznego 🙂
Połączenie składników świetne 🙂 Zapisuję przepis, sałatka wygląda i smakuje na pewno rewelacyjnie 🙂
Dziękuję 🙂
Pozdrawiam zielono,
M
U Ciebie zdecydowanie już czuć wiosnę ! 😀
Oj tak, szkoda że za oknem jeszcze szaro 🙂
Pozdrawiam serdecznie,
M
Bardzo fajny pomysł na sałatkę:)
Wygląda pysznie i bardzo ładnie podana 🙂 Pozdrawiam!
Muszę wypróbować, szczególnie, że są w niej moje ulubione składniki 🙂