ZIELONA SAŁATKA Z SOSEM MIODOWO-MUSZTARDOWYM

Dzisiaj na moim talerzu goszczą składniki w różnych odcieniach zieleni. To sałatka dla oszczędzających kalorie, bardzo lekka, smaczna i zdrowa. Dużo sałaty, soczysty ogórek, chrupiąca cykoria, pożywne awokado, wyraziste kapary i słonawe pistacje. Całość skropiona pysznym miodowo-musztardowym dressingiem. Sałatkę możemy podać na obiad, jako dodatek do pieczonego mięsa lub ryby, albo samodzielne danie na lekką kolację. Polecam 🙂
Przepis:
1 cykoria
50 gramów sałaty (u mnie roszponka)
1 awokado
1/2 ogórka pokrojonego w półplasterki
1 łyżka pokruszonych pistacji
1 łyżka kaparów
(sos)
1 łyżka miodu
2 łyżeczki musztardy
1 łyżeczka octu winnego
1 łyżeczka soku z cytryny
5 – 6 łyżek oliwy
1/2 łyżeczki tymianku

Z cykorii wycinamy gorzkie zgrubienia, listki płuczemy i dokładnie osuszamy. Wzdłuż brzegu talerza układamy liście cykorii, w środku rozkładamy umyte i dokładnie osuszone liście sałaty. Na sałacie układamy kawałki ogórka, cząstki awokado, kapary i pistacje. Składniki sosu dokładnie mieszamy, np. używając zakręconego słoiczka, którym energicznie potrząsamy. Sałatkę skrapiamy sosem i od razu podajemy. Smacznego 🙂

0 odpowiedzi do “ZIELONA SAŁATKA Z SOSEM MIODOWO-MUSZTARDOWYM”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.