Zupełnie nowa, inna wersja tradycyjnych sznycli z piersi indyka. Po pierwsze nie są smażone tylko pieczone, a po drugie obtoczone nie w tradycyjnej panierce z bułki tartej, ale w ziarnach sezamu. Dzięki temu mięso indyka jest soczyste w środku, a z zewnątrz otoczone chrupiącą skorupką. Danie jest lekkie, bo przygotowane bez dodatku tłuszczu. U mnie w domu najbardziej smakowało nam z sosem chilli (ja lubię łagodny, a mąż pikantny). Miła i bardzo prosta do zrobienia potrawa na obiad lub bufet imprezowy, bo można jeść rękami zanurzając kawałki mięsa w sosie 🙂
Przepis:
pierś indyka (około 500 gramów)
50 gramów ziaren sezamu
1 jajko roztrzepane
4 – 5 łyżek mąki pszennej
sól, pieprz, papryka w proszku
Umyte i dokładnie osuszone mięso kroimy na podłużne kawałki o grubości 1 cm. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Kawałki mięsa obtaczamy w mące, jajku i ziarnach sezamu, następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, pieczemy przez 10 minut, odwracamy na drugą stronę i pieczemy kolejne 10 minut. Podajemy z ulubionym sosem. Smacznego 🙂
Pyszne do obiadu i jako przekąska na imprezie 😀 Mniam
Bardzo fajny pomysł i na panierkę i na sposób przygotowania 🙂
Uwielbiam tak przygotowane mięso 😀
Tak przygotowanych jeszcze nie jadłam. Bardzo fajny pomysł z tym sezamem i pieczeniem 🙂
Nam bardzo smakowało, polecam 🙂
Pozdrawiam serdecznie,
M
Kurczak w sezamie jest pyszny, indyka nie próbowałam. Fajnie, że pieczony, to mniej tłuszczu : )
Pieczona wersja indyka w sezamie bardzo mi odpowiada 🙂