SZNYCELKI Z INDYKA W SEZAMOWEJ PANIERCE

Zupełnie nowa, inna wersja tradycyjnych sznycli z piersi indyka. Po pierwsze nie są smażone tylko pieczone, a po drugie obtoczone nie w tradycyjnej panierce z bułki tartej, ale w ziarnach sezamu. Dzięki temu mięso indyka jest soczyste w środku, a z zewnątrz otoczone chrupiącą skorupką. Danie jest lekkie, bo przygotowane bez dodatku tłuszczu. U mnie w domu najbardziej smakowało nam z sosem chilli (ja lubię łagodny, a mąż pikantny). Miła i bardzo prosta do zrobienia potrawa na obiad lub bufet imprezowy, bo można jeść rękami zanurzając kawałki mięsa w sosie 🙂

Przepis:
pierś indyka (około 500 gramów)
50 gramów ziaren sezamu
1 jajko roztrzepane
4 – 5 łyżek mąki pszennej
sól, pieprz, papryka w proszku

Umyte i dokładnie osuszone mięso kroimy na podłużne kawałki o grubości 1 cm. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Kawałki mięsa obtaczamy w mące, jajku i ziarnach sezamu, następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, pieczemy przez 10 minut, odwracamy na drugą stronę i pieczemy kolejne 10 minut. Podajemy z ulubionym sosem. Smacznego 🙂

0 Replies to “SZNYCELKI Z INDYKA W SEZAMOWEJ PANIERCE”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.