TARTA CZEKOLADOWO-CYTRYNOWA Z BITĄ ŚMIETANĄ (BEZ PIECZENIA)

przez | 12 marca 2016

Pyszna tarta z bogatym nadzieniem. Kruchy ciasteczkowy spód, którego nie trzeba piec, wypełniony dwoma warstwami. Jedna to lekki mus czekoladowy, a druga klasyczny krem cytrynowy “lemon curd”. Wierzch udekorowałam bitą śmietaną z odrobiną likieru pomarańczowego. Wierzch posypałam kandyzowaną skórką pomarańczową. Prosty deser, a jednocześnie bardzo apetyczny i bogaty w smaku. Super efekt gwarantowany 🙂

Przepis:
(spód na formę o średnicy 20 cm)
200 gramów herbatników (u mnie Digestive)
100 gramów miękkiego masła
(krem cytrynowy)
2 cytryny (sparzone)
1 jajko
1 żółtko
50 gramów cukru pudru
1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
50 gramów masła
(mus czekoladowy)
100 gramów ciemniej czekolady
1 łyżka masła
250 gramów serka mascarpone
(bita śmietana)
250 gramów śmietany kremówki (36 %)
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka likieru pomarańczowego
Dodatki: kandyzowana skórka pomarańczowa

Zaczynamy od spodu. Pokruszone ciastka wkładamy do malaksera, rozdrabniamy, dodajemy masło i miksujemy na gładką pastę. Powstałą mieszanką wykładamy spód i boki formy, mocno dociskając. Wkładamy do lodówki na około 2 godziny. W tym czasie przygotowujemy krem cytrynowy. Z cytryn ścieramy skórkę i wyciskamy sok. W rondlu z grubym dnem mieszamy wszystkie składniki, z wyjątkiem masła, podgrzewamy na małym ogniu mieszając trzepaczką. Gdy pojawią bąbelki gotujemy jeszcze około 1 minutę, zestawiamy z ognia, dodajemy masło i mieszamy energicznie, aż masło się rozpuści. Gdy krem ostygnie, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na około godzinę. Na mus czekoladowy rozpuszczamy czekoladę z masłem w kąpieli wodnej. Serek mascarpone miksujemy z czekoladą na gładki mus. Na ciasteczkowym spodzie rozkładamy mus czekolady, wyrównujemy powierzchnię. Następnie rozkładamy krem cytrynowy, wyrównujemy powierzchnię. Wkładamy do lodówki na pół godziny. Zimną śmietanę ubijamy z cukrem i likierem na sztywno, przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy wierzch tarty. Posypujemy skórką pomarańczową i podajemy. Smacznego 🙂

0 komentarzy do „TARTA CZEKOLADOWO-CYTRYNOWA Z BITĄ ŚMIETANĄ (BEZ PIECZENIA)

Skomentuj kulinarna148 Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *