PENNE ALLA VODKA

przez | 15 marca 2016

Audrey Hepburn była gwiazdą kina, ikoną stylu i ambasadorką UNICEF. Właśnie ukazała się książka, napisana przez syna aktorki, ukazująca osobę zupełnie inną niż ekranowa Audrey, którą wielbiły tłumy. Lucca Dotti tworzy portret spełnionej matki i żony, doskonałej kucharki, wielbicielki domowego ogniska, która gotowa była porzucić czerwony dywan dla rodzinnych kolacji i przyjęć w ogrodzie. Penne alla vodka to jeden z ciekawych przepisów zawartych w książce. Proste, a jednocześnie bardzo niebanalne danie makaronowe z kremowym sosem pomidorowym. Dodatek wódki może wydawać się dziwny, jednak pozwala wydobyć z pomidorów niezwykły aromat, wzmacnia smak całego dania i dodaje charakteru. Potrawa powstała prawdopodobnie wcale nie we Włoszech, ale wśród włoskich emigrantów zamieszkujących w Kaliforni. Warto spróbować tego nietypowego połączenia smaków 🙂

Przepis:
300 gramów makaronu penne
1/2 cebuli
szczypta ostrej papryki w proszku
4 łyżki masła
1 szklanka przecieru pomidorowego
1/2 szklanki wódki dobrej jakości
1/2 szklanki tłustej śmietany
20 gramów tartego parmezanu

Makaron gotujemy “al dente” zgodnie z przepisem na opakowaniu. W tym czasie przygotowujemy sos. Na dużej patelni podsmażamy na maśle bardzo drobno pokrojoną cebulę, dodajemy paprykę i przecier pomidorowy. Smażymy przez 2 -3 minuty na małym ogniu, mieszając. Wlewamy wódkę, gotujemy przez około 10 minut. Zestawiamy z ognia, dodajemy śmietanę, mieszamy, dodajemy odcedzony makaron. Mieszając, podgrzewamy przez minutę, aby sos pokrył makaron. Posypujemy serem i podajemy. Smacznego 🙂

0 komentarzy do „PENNE ALLA VODKA

  1. ~Pasta Berruto

    Buongiorno,
    complimenti per il suo blog, molto interessante.
    Conosce la nostra pasta ARRIGHI?

    Goodmorning,
    congratulation for your blog, very interesting.
    Do you know ARRIGHI pasta?

    Odpowiedz
  2. ~Agnieszka Wieczorek

    Pomysł bardzo ciekawy. Muszę chyba zaopatrzyć się w tą książkę. Chętnie poznam Audrey z zupełnie innej strony. Uważam, że to jedna z ciekawszych postaci kina 🙂

    Odpowiedz
  3. ~Iwona

    Czytałam o tej książce, ale samej książki jeszcze nie widziałam. Chętnie przeczytam, bo Audrey Hepburn była świetną aktorką z tak wielkim wdziękiem, że można by obdzielić nim kilka pań. Danie wygląda świetnie : )

    Odpowiedz
  4. ~kasia

    Odporność zwiększymy zdrowo się odżywiając. Jeść więcej owoców, warzyw, białka. A nie świństwa, przez które organizm jest słaby i podatny na infekcje. Polecam zdrowe, smaczne odżywianie , dające energie a co najważniejsze białko i witaminy, które są niezbędne do funkcjonowania organizmu
    idealnafigura.com/gberes

    Odpowiedz
  5. ~gosia

    To jest sos, po którym nie usiądziemy “za kółko” 😀 zdecydowanie na sobotnią kolację 🙂 Bardzo podoba mi się ten pomysł, ciekawe jak ten sos komponuje się z tym alkoholem 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *