Tofu raczej rzadko pojawia się w mojej kuchni. Niedawno w jednym z komentarzy zostałam poproszona o coś z tofu, więc chociaż nie mam dużego doświadczenia z tym składnikiem chciałam przygotować jakieś fajne danie. Bardzo lubię pasty kanapkowe, więc moja propozycja to prosta i zdrowa, lekko pikantna pasta kanapkowa z tofu z czosnkiem, cebulą i koperkiem. Smak tofu jest trochę nijaki, więc dobrze uzupełnić go bardziej wyrazistymi dodatkami. Pastę polecam na śniadanie lub kolację z razowym lub żytnim chlebem, koniecznie z dodatkiem świeżego ogórka.
Przepis:
250 gramów naturalnego tofu
2 łyżki jogurtu greckiego
1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1 mała czerwona cebula pokrojona w drobną kostkę
1/2 pęczka koperku drobno posiekanego
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta ostrej papryki w proszku
sól i pieprz
Dodatki: świeży ogórek
Tofu rozdzielamy na kawałki i miksujemy z jogurtem, czosnkiem, sokiem z cytryny i papryką na gładką pastę. Dodajemy pozostałe składniki, dokładanie mieszamy, doprawiamy solą i sporą ilością pieprzu. Wstawiamy do lodówki na pół godziny. Podajemy ze świeżym ogórkiem. Smacznego 🙂
Tofu jadłam tylko raz w życiu i szczerze mówiąc nie przypadło mi do gustu, właśnie dlatego, że jest takie bezsmakowe. Może jako taka pasta z dodatkami by mi posmakowało 🙂
Ja też nie jestem fanką tofu, ale z odpowiednimi dodatkami może smakować 🙂
Pozdrawiam,
M
Nigdy nie jadłam tofu więc jestem ciekawa smaku
Jeszcze nie miałam okazji smakować tofu. Twoja pasta wygląda tak pysznie, że warto spróbować ją zrobić 🙂
Dziękuję 🙂 warto się przekonać 🙂
Pozdrawiam ciepło,
M
Wygląda pysznie, ostatnio też robię sporo domowych past do kanapek:)
Podoba mi się ta pasta, i to bardzo 🙂