MEKSYKAŃSKIE MINI PĄCZKI “BUNUELOS”

przez | 2 lutego 2016

Najsłodszy czwartek w roku, czyli tłusty czwartek tuż tuż. Jeśli nie macie czasu na smażenie tradycyjnych drożdżowych pączków, to te pączusie są właśnie dla Was. Przygotowanie jest błyskawiczne, a pączki są lekkie i kruche. Najlepiej smakują od razu po usmażeniu posypane cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Oczywiście ten smaczny i prosty deser możemy z łatwością przygotować też bez okazji.

Przepis:
(na około 20 szt.)
60 ml mleka
1 jajko
160 gramów mąki
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 czubata łyżka miękkiego masła
2 łyżki cukru pudru

olej do smażenia (np. z pestek winogron)

cukier puder (z cynamonem ) do posypania

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodajemy masło i zagniatamy ciasto (ja używam malaksera) w formie grudek. Dodajemy mleko wymieszane z roztrzepanym jajkiem. Wyrabiamy całość na gładkie lekkie ciasto. Jeśli jest mocno kleiste możemy dodać łyżkę mąki. Do małego rondla o grubym dnie wlewamy olej na wysokość 3 cm i mocno rozgrzewamy. Odrywamy od ciasta kawałki ciasta i dłońmi formujemy kulki wielkości małych orzechów włoskich. Smażymy pączki partiami na złocistobrązowy kolor. Najlepiej wrzucić na próbę kawałek ciasta, jeśli dosyć szybko wypłynie i się zezłoci, to znak, że olej ma właściwą temperaturę. Wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy na papierowym ręczniku. Posypujemy cukrem pudrem z cynamonem. Smacznego 🙂

0 myśli nt. „MEKSYKAŃSKIE MINI PĄCZKI “BUNUELOS”

    1. makellba Autor wpisu

      Dziękuję 🙂 Szybko się je robi i szybko znikają 🙂
      Pozdrawiam,
      M

      Odpowiedz
    1. makellba Autor wpisu

      Dziękuję 🙂 fajnie wyszły, chociaż nie jestem specjalnie uzdolniona manualnie 🙂
      Pozdrawiam serdecznie,
      M

      Odpowiedz
  1. ~Iwona

    Fajnie, że szybkie w produkcji, ale ja już patrzę na wszystkie słodkości z dystansem i nie wiem, czy jeszcze kiedyś coś zjem 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.